Zevenbergen

Goochelende burgemeester geeft les over magie: ‘Hoe kan dit?!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Rubberen potloden, kaarttrucs en verspringende elastieken. De burgemeester van Moerdijk is niet alleen burgemeester, maar ook goochelaar. Speciaal voor de jongste inwoners van de gemeente, durfde hij het aan om een paar trucs te verklappen.

Voordat de goochelles begint krijgen de deelnemers duidelijke instructies. “De erecode van de goochelaars”, noemt de burgemeester het. “Het is heel belangrijk dat jullie je daar allemaal aan houden”, benadrukt hij. Pas nadat alle deelnemers hebben beloofd zich eraan te houden, begint de les.

Er zijn geen assistentes doormidden gezaagd of mensen weggetoverd. “Ik leer ze trucjes die ze met spulletjes thuis kunnen oefenen”, legt Moerkerke uit. Zo komen er pestkaarten, potloden en elastiekjes voorbij. “Het geheim is vooral dat ze héél veel moeten oefenen.”

Hoe kan dit?!

Aandachtig, maar ook een beetje sceptisch aanschouwen de deelnemers de goocheltrucs. Ze geloven niet altijd dat een truc echt werkt. Bijvoorbeeld wanneer de burgemeester beweert dat hij via een potlood iemand anders zijn hartslag kan laten voelen. Maar zodra een jongen met een pet daadwerkelijk een hartslag voelt, worden zijn ogen groot. “Hoe kan dit?!”, vraagt hij zich hardop af. Dat wordt ze naderhand uitgelegd.

Een andere truc is het verschuiven van een ring over een elastiek, zonder deze schuin te houden. Of een elastiekje van de ene vinger naar de andere vinger te laten schieten zonder deze aan te raken. “Het is me gelukt!”, roept een meisje met een staart enthousiast. Maar hoe ze het nou precies voor elkaar krijgt, dat is geheim. “Ik vertel het tegen niemand.” En wat ze nou met deze geheime kennis gaan doen? “Als ik straks thuis kom mijn moeder ermee verwonderen”, besluit een jongen.

De verwondering van magie

De liefde voor magie begon bij de burgemeester jaren geleden al. “Ik ben vroeger verslaafd geraakt aan een goocheltrucje van mijn vader. Dat vond ik zo leuk.” En toen de illusionist Victor Mids op tv kwam, was hij helemaal om. “Dat wilde ik ook kunnen. Dus ik ben amateurgoochelaar geworden.”

Wat maakt goochelen dan zo leuk? “De verwondering van magie. Mensen hebben een druk leven, dus hoe leuk is het dan als je ze even een moment van verwondering kunt geven.”