Wouw

Grachten Kasteel van Wouw nog dit jaar in ere hersteld

Maarten Elst Maarten Elst

De stichting Kasteel van Wouw is een heuglijke mijlpaal rijker. Donderdagmiddag verrichten voorzitter Kees Hoendervangers en wethouder Inge Raaijmakers de eerste schep van de aanstaande graafwerkzaamheden. Dit jaar nog moeten de grachten van het kasteel in ere hersteld worden. Tijdens de feestelijke opening van de werkzaamheden waren de eerste muren van het eeuwenoude kasteel zichtbaar. “Als straks het water weer door de grachten loopt, krijg je een prachtig stuk natuurgebied”, aldus de voorzitter.

Voor de gelegenheid krijgen de gasten kasteelbier aangeboden op het landgoed van het kasteel van Wouw. Voorzitter Hoendervangers spreekt van ‘een geweldige dag’. “We hebben als stichting zijnde na hard werken, we werken er al aan sinds 2006, dat we de grachten van het kasteel en de omwalling terug gaan brengen.”

Het gebeurt voor een deel met de kraan, maar het merendeel gebeurt gewoon met de hand

Wethouder Inge Raaijmakers reageerde al eerder blij verrast met de ontwikkelingen bij het kasteel van Wouw. “We zijn nu al een paar jaar bezig. Met name de stichting om het oude kasteel van Wouw terug in beeld te brengen. Zodat mensen er ook van kunnen genieten. En dat we echt weer een stukje historie kunnen brengen in het prachtige Wouw.”

Enkele muren liggen deze donderdagmiddag bloot voor het publiek. “Dat zijn onderdelen van de oude burcht. De middeleeuwse burcht eigenlijk”, duidt voorzitter Hoendervangers. “Dat zijn fragiele delen. Het gebeurt voor een deel met de kraan, maar het merendeel gebeurt gewoon met de hand. Zo zorgen we er voor dat het oude deel zo goed mogelijk uit de grond komt. We hebben een aantal jaar geleden al een houten burcht opgegraven. Uit het jaar 1000 ongeveer, 1050. Dat was een van de oudste constructies uit de geschiedenis van Nederland, het is een heel oud kasteel.”

Eind van het jaar grotendeels af

Nog voor het einde van het jaar moeten de grootste werkzaamheden achter de rug zijn. Niet alleen loopt dan de subsidie vanuit de provincie af, ook hoopt de stichting qua planning zo uit te komen. “Oorspronkelijk hebben we drie grachten om de oude burcht gehad”, vervolgt Hoendervangers. “Twee om de oude burcht direct en één om de vesting. We gaan de binnenste gracht terugbrengen, daar zijn we nu volop mee bezig. Daar komt deze muur ook in te zien. Helemaal buitenom komt de vestinggracht terug. Die gaat zorgen voor het water te conserveren, anders hebben we last van droogte. Zo proberen we hiermee een opslagpunt van grondwater te maken zodat de droogte beperkt wordt.”

“En we hebben er nog een hele natuurzone omheen. Dus we combineren alles”, concludeert de voorzitter. “Aan het einde van het jaar zal het grote werk van wal- en grachtgaven al achter de rug zijn. Daarna hebben we nog ons handen vol om alles te poetsen en presentabel te maken voor het publiek. Daar gaat wel een tijdje overheen.