Moerdijk

Gratis pendelbus laat je alle highlights van gemeente Moerdijk zien

Emma Janvier Emma Janvier

Waar het ooit begon als experiment, rijdt er nu een volwaardig pendelbusje de gehele zomer door de gemeente Moerdijk. Met in totaal vijf haltes brengt het busje toeristen langs alle hotspots en mooie plekjes die Moerdijk te bieden heeft. Op deze manier hoopt de gemeente te kunnen laten zien wat ze allemaal in huis hebben.

“Ik rij met de mensen door Willemstad heen, naar Fort Sabina, Fort De Hel, naar Klundert en dan weer terug naar het Mauritshuis, waar dan het rondje weer opnieuw begint”, vertelt pendelbuschauffeur Edwin Verhoeven. In het dagelijks leven is hij taxichauffeur, maar in de zomervakantie heeft hij er een taakje bij.

Cruiseschepen vol toeristen

“Ik raad de passagiers vaak aan om naar Fort De Hel te gaan, dat is heel leuk”, gaat hij verder. “En als ze het graag willen rij ik ook extra langs de Prullenkast, een heel leuk koffiepunt. Ik ben dus ook een beetje een tourguide” De route begint bij het Mauritshuis in Willemstad, waar je interactief kan leren over de geschiedenis van het huis en de omgeving.

“Het is heel handig dat het busje rijdt”, vertelt Leo Jegen, gastheer van het museum. “Wij zijn een toeristisch informatiepunt, dus we kunnen toeristen vanuit hier makkelijk op weg helpen.” En dat is ook wel nodig, want er komen soms hele cruiseschepen vol met vakantiegangers aan in het vestingstadje. “Ze gaan dan hop-on-hop-off heel Moerdijk door.”

Klundert

Bij de halte Klundert staat stadsgids Niek Tolenaars de mensen op te wachten. “Wij geven een korte rondleiding door Klundert”, legt hij uit. “Ze zien dan het centrum, de Verlaatsheul, het stadhuis en de Stenen Poppen.” Niek vindt het leuk, maar ook heel belangrijk dat deze rondleidingen gegeven worden. “Het is belangrijk om de geschiedenis door te geven.”

Al zou er volgens hem wel iets meer aandacht voor Klundert mogen komen. “Willemstad is een echte toeristenstad en ik weet zeker dat Klundert dat ook in zich heeft. We moeten gewoon blijven volhouden.” Want op dit moment uit zich dat nog niet echt. “Als wij als stadsgidsen bij de halte staan te wachten, slaan we nog met onze handen op een lege plek.”

Niek raadt de pendelbus niet alleen aan voor toeristen. “Het is ook leuk voor mensen uit Klundert om Willemstad eens te bezoeken, of andersom.” De pendelbus rijdt dagelijks nog heel de zomervakantie tot en met 15 september.