Woensdrecht

Grillige grens in ere hersteld

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op de grens tussen het Nederlandse Huijbergen en het Belgische Kalmthout is maandag een nieuwe grenssteen geplaatst. Na meer dan 150 jaar trouwe dienst worden acht stenen binnen de gemeente Woensdrecht vervangen.

Ruim negen procent van de grenspalen en -stenen op de Nederlands-Belgische grens ligt in de gemeente Woensdrecht. ‘’In totaal hebben we 24 grenspalen en 40 grensstenen binnen onze gemeente liggen’’, vertelt Steven Adriaansen, burgemeester van de gemeente Woensdrecht. De eerste stenen zijn gelegd in 1843. Na een controle in 2018 is besloten dat sommige stenen aan vervanging toe waren. “De gemeente heeft van de provincie Noord-Brabant acht nieuwe grensstenen gekregen. Twee daarvan zijn er maandag geplaatst.”

Knikken en bochten

Een grenssteen is het kleine broertje van de gietijzeren grenspaal, en staat op een plek waar de grens van de rechte lijn afwijkt. Philip Peeters, secretaris van de grenspaalcommissie Noord-Brabant legt uit dat in dit stukje Nederland de grens vol knikken en bochten zit. ‘’Er is hier eeuwenlang een geschil over de grens geweest tussen twee kloosteroorden.’’ Pas na de onafhankelijkheid van België is de grens echt vastgelegd. Oorspronkelijk lag de grens in een rechte lijn. ‘’Maar op verzoek van landbouwers zijn de kavels toegewezen aan een land, zonder de onderbreking van de grens daartussen’’, legt Peeters uit.

Proces verbaal

De gemeente Woensdrecht heeft de taak op zich genomen om de grensstenen uit te zetten. Als dat gebeurd is zal het Belgische kadaster de grenspunten, die het Nederlandse kadaster heeft uitgezet, opnieuw controleren. Bij een akkoord van beide kadasters, wordt er een proces verbaal opgemaakt. ‘’Dat wordt dan bij een grenspaalcommissie ondertekend door de burgemeesters, het kadaster en twee vertegenwoordigers van de betreffende provincies.’’ Op die manier wordt de grens formeel vastgelegd. ‘’We proberen dit najaar bijeen te komen om die ondertekening plaats te laten vinden’’, zegt Peeters.

De overige 34 stenen krijgen een opknapbeurt. ‘’Zo kunnen we hopelijk weer generaties vooruit’’, aldus burgemeester Adriaansen.