Groen licht voor Pijlervisie Economie, GBWP vreest voor Auvergnepolder
WInkelcentrum De Gagel verpaupert in snel tempo, sinds het vertrek van de Aldi.
Bergen op Zoom wil de plaatselijke economie een ‘boost’ geven. Donderdagavond heeft de raad de Pijlervisie Economie vastgesteld als startmotor voor lokale bedrijvigheid en duurzame arbeidsmarkt. Oppositieleider GBWP is echter tegen het visiedocument: het aanspreken van de Auvergnepolder voor bedrijven gaat de lokale partij té ver – zegt voorman Arjan van der Weegen. Maar er zijn voor GBWP ook andere bezwaren tegen de visie, zoals de inzet van arbeidsmigranten. In deze kritiek vindt hij de SP aan zijn zijde.
Het aantal migranten is de laatste jaren verviervoudigd, merkt Van der Weegen donderdagavond op bij de vaststelling van de Pijlervisie. “We kunnen het nu al niet binnen de perken houden”, zegt de GBWP-voorman “Een economie gericht op groei, gericht op duizenden arbeidsmigranten, is niet gericht op de lokale economie.”
De spuigaten uit
Raadslid Theo de Jong (SP) vindt echter ook dat de arbeidsmigratie in Bergen op Zoom “de spuigaten uit loopt.” Er zijn bedrijven die voor 95 procent op migranten zijn aangewezen, constateert hij, met uitbuiting en schrijnende situaties: migranten die uit huizen worden gezet of van de één op de andere dag ontslagen. “We blijven kritisch op arbeidsmigratie”, benadrukt De Jong. “Want wie vult hier nu de zakken?”
Motie buurtsupers
Wel kan GBWP de motie van GroenLinks-PvdA voor méér buurtsupers steunen – die ook is ingediend door de SP. “Het gaat ook om de leefbaarheid van de wijken”, benadrukt Adam Ahajaj (GroenLinks/PvdA). D66-raadslid Berend Doedens voorziet, net als de groen-rode raadspartijen, dat in Bergen op Zoom kleinere winkelcentra zoals De Gagel dreigen te verdwijnen, door de schaalvergroting bij supermarken. “Maar is dat erg?”, vraagt hij zich af. Zijn partij kan de motie van GroenLinks/PvdA pas na enig twijfelen steunen. LijstLinssen wil juist kleinere buurtwinkels aanmoedigen en steunt daarom deze motie “zonder meer”, zegt raadslid Louis Wijten. Ook Lokaal Realisme, VVD en Bergs Collectief scharen zich achter de motie – die gaandeweg unaniem wordt aangenomen.
Groen en duurzaam
VVD-raadslid Jim Bernaards reageert op de opmerking van GBWP-voorman Van der Weegen, als zou de Auvergnepolder al bestemd worden voor bedrijven. “Dat staat er niet, de visie wil alleen deze mogelijkheid voor de toekomst openhouden.”
De lead pakken
Lokaal Realisme “ondersteunt van harte” de mogelijkheden om de polder te benutten voor duurzame, groene economie – plantbased en biobased. “Het is belangrijk dat Bergen op Zoom hierin de lead pakt, in deze economische visie”, aldus Julien Voets (Lokaal Realisme). Ook Samen0164 vindt dat biobased meer kansen moet krijgen in de lokale economie, zegt raadslid Ronald van Oosterhout. En BSD-raadslid Louis van der Kallen vindt het document al met al “een uiterst beperkte visie.” Maar hij kan er niet écht op tegen zijn, op deze Pijlervisie Economie. “Het is gewoon een leuk stukkie.”
Andere balans
Wethouder Dominique Hopmans -die de Pijlervisie aanprijst als een nieuwe startmotor voor de Bergse economie – kan de motie van GroenLinks-PvdA omarmen. “Het sluit aan bij de versterking van de lokale bedrijvigheid”, reageert hij. Wat betreft arbeidsmigratie wil hij “een andere balans in de arbeidsmarkt” en wordt er kritisch gekeken naar arbeidsmigratie. “Daar kijken we ook regionaal naar”, zegt Hopmans.