Bergen op Zoom

GroenLinks-PvdA en VVD willen afvalboa voor Gageldonk: ‘Nu is het dweilen met de kraan open’

Han Verbeem Han Verbeem

De fracties van GroenLinks-PvdA en VVD in de Bergse gemeenteraad trekken aan de bel over de aanhoudende afvalproblematiek in de wijk Gageldonk. De raadspartijen willen een speciale ‘afvalboa’, een opsporingsambtenaar die toezicht houdt op een schone wijk. Dit sluit aan op de wijkgerichte aanpak van de gemeente om straten ‘schoon, heel en veilig’ te houden. Daarover is nu een speciale informatiefolder uitgebracht – zegt wijkboa Diny Spin.

De folder is speciaal voor de bewoners van wijken zoals Gageldonk -maar ook buurten elders in Bergen op Zoom- en geeft uitleg over hoe men overlast kan melden en waar. Deze is verkrijgbaar bij buurtcentra en andere openbare plaatsen. Overigens kunnen bewoners ook zelf het nodige doen om zwerfafval tegen te gaan, merkt Spin op: “Elkaar aanspreken op gedrag, als je ziet dat iemand iets op straat gooit, is helemaal niet zo raar.”

Afval naast containers

Gageldonk-Oost heeft een splinternieuw winkelcentrum met een Wijk van de Huis, met een combinatiefunctie van bieb, zorg, veiligheid en buurtpreventie. Desondanks blijft zwerfafval een groot probleem – schrijven raadsleden Adam Ahajaj (GroenLinks-PvdA) en Tommy van der Veer (VVD) aan het Bergse college. “Het lijkt wel dweilen met de kraan open,” aldus Ahajaj. Hij wijst erop dat veel inwoners hun afval naast de ondergrondse containers zetten, wat leidt tot opengebroken zakken door vogels en anderen die op zoek zijn naar statiegeldblikjes.

Raadsleden Tommy van der Veer (achterste rij, links) en naast hem Adam Ahajaj. Op voorgrond gemeentelijke handhavers, in het midden wijkboa Diny Spin (Bergen op Zoom-Oost).

Bewoners beter informeren

GroenLinks-PvdA en VVD roepen het college op om extra inspanningen te leveren. “We willen dat er serieus werk wordt gemaakt van het inzetten van een speciale opsporingsambtenaar, een ‘afvalboa’, voor Gageldonk,” zegt VVD-raadslid Van der Veer. “Het is tijd dat we de problematiek in deze wijk structureel aanpakken en inwoners beter informeren over afvalcorrecte manieren.”

Impact

De partijen willen weten wat de mogelijkheden zijn voor extra ondergrondse containers en hoe de gemeente de bewustwording over zwerfafval kan vergroten. “Het is van belang dat we inwoners betrekken bij deze aanpak en hen bewust maken van de impact van hun gedrag,” benadrukken Ahajaj en Van der Veer.