Bergen op Zoom

GroenLinks-PvdA wil meer aandacht voor inclusieve werkplekken in Bergen op Zoom

Mensen met een handicap of chronische ziekten moeten ook toegang hebben tot de arbeidsmarkt, vindt GroenLinks-PvdA in Bergen op Zoom. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

GroenLinks-PvdA in Bergen op Zoom vraagt meer aandacht voor de positie van mensen met een arbeidsbeperking. Raadslid Christel Verbogt en burgerlid Dennis Aerts roepen het college van B&W op om actiever te werken aan inclusieve werkplekken, zodat inwoners met een chronische ziekte of handicap volwaardig kunnen meedoen op de arbeidsmarkt.

Verbogt en Aerts benadrukken dat er landelijk al initiatieven bestaan om werkgevers te ondersteunen bij het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. “De gemeente speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld door loopbaanbegeleiding en jobcoaching aan te bieden,” aldus Verbogt. “Toch laten onderzoeken zien dat de overheid zelf te weinig mensen met een arbeidsbeperking aanneemt. Dat moet echt anders.”

Banenafspraak

De briefschrijvers wijzen ook op de Banenafspraak, die tot doel heeft om voor 2026 zo’n 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 banen bij de overheid. “Maar ook lokaal moet er meer gebeuren,” zegt Verbogt, die dit koppelt aan de Week van de Toegankelijkheid, van 7 tot en met 12 oktober .

Goede voorbeeld

Volgens GroenLinks-PvdA moet de gemeente Bergen op Zoom zelf het goede voorbeeld geven. “We willen dat de gemeente laat zien hoe het anders kan, zodat ook werkgevers en organisaties in de regio geïnspireerd raken om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven,” stellen Verbogt en Aerts.

Omgekeerd verordenen

De brief verwijst naar een eerdere toezegging van wethouder Patrick Hopmans. Deze gaf aan dat de re-integratieverordening binnenkort wordt toegepast volgens het principe van ‘omgekeerd verordenen’. Daarbij kijkt de gemeente naar de persoonlijke situatie van de werkzoekende, in plaats van naar strikte regels en wetten. “Dit is een stap in de goede richting, maar we willen weten hoe de uitvoering ervoor staat,” merkt Verbogt op.

Stimulans

GroenLinks-PvdA vraagt ook naar de huidige inspanningen van de gemeente om zelf mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. “Inclusie staat niet expliciet in de vacatures van de gemeente vermeld,” merken Verbogt en Aerts op. “Andere gemeenten en overheidsorganisaties doen dat wel, en dat kan een belangrijke stimulans zijn voor mensen met een beperking.”

Quota

De partij wil verder weten hoe de gemeente zich voorbereidt op de Banenafspraak. “Hoeveel mensen met een arbeidsbeperking werken nu bij de gemeente? En wat doet de gemeente om zich voor te bereiden op de verplichte quota voor inclusieve arbeidsplekken?” vragen de twee Bergse raadspolitici. Daarnaast dringen ze aan op een strategie voor het aantrekken van werknemers met een beperking via HR-beleid en arbeidsmarktcommunicatie.

Inclusie als praktijk

GroenLinks-PvdA hoopt dat deze vragen leiden tot concrete stappen om inclusie binnen de gemeentelijke organisatie te verbeteren. “Inclusie moet niet alleen een onderwerp van gesprek zijn, we moeten het ook daadwerkelijk in de praktijk brengen,” zo besluit de brief.