Roosendaal

Groep 8 leert over het gevaar van telefoon in verkeer

Sita Kengen Sita Kengen

Je telefoon gebruiken in het verkeer is erg gevaarlijk. Groep 8 leerlingen van Basisschool De Saffier in Roosendaal weten daar na een gastles van Otto van de Sande en Alex Buijk alles over. Zij gaven een show genaamd ‘Mobiel Zonder Mobiel’. De leerlingen kregen een interactieve presentatie over het gebruik van hun mobieltjes in het verkeer.

“De kern van onze presentatie is dat we jonge kinderen willen laten ervaren hoe snel je afgeleid bent in het verkeer. Dat hebben we gedaan doormiddel van allerlei illusies”, vertelt Otto van de Sanden. Hij is de initiatiefnemer van ‘Mobiel Zonder Mobiel’. In het begin van de presentatie weten de kinderen nog niet waar het over gaat. Er zit een boodschap in verweven die steeds meer gaat over het gebruik van de mobiele telefoon. “Soms zitten hier indrukwekkende stukken tussen, maar dat wordt dan weer afgewisseld met iets waar we interactief met ze bezig zijn. Zo krijg je toch een leuk programma.”

Presentatie

Bij de presentatie worden verschillende spellen gedaan. Eén van die spellen heeft iets weg van ‘balletje-balletje’. Leerlingen moeten goed op letten welke van de drie kaarten zwart is. “Ze mochten even op hun telefoon, zodra ze hun telefoon gebruiken zien ze dat het helemaal mis gaat en ze het fout hebben”, legt goochelaar van ‘Mobiel Zonder Mobiel’, Alex Buijk uit. Ook de schooljuf mocht meedoen met een illusie, waarbij de leerlingen gelijk zagen hoe die illusie tot stand kwam.

Laat je telefoon niet je toekomst afnemen

“Je moet nooit je telefoon gebruiken op de fiets, want daarmee kan je jouw leven riskeren”, zegt de twaalfjarige Korush Fawzi. “Ze lieten een filmpje zien over een meisje die op haar telefoon zat, terwijl er een grote vrachtwagen aankwam. Ze werd aangereden. De video eindigde met de zin ‘laat je telefoon niet je toekomst afnemen’.” Ook werd er een waargebeurd verhaal vertelt over Tommy. “Dat is een jongen die op zijn eerste schooldag is aangereden, omdat hij op zijn telefoon zat. Dit vond ik heftig om te horen”, zegt de dertienjarige Romy Schoonen.

Bewustwording

“Het zou fantastisch zijn als die telefoon niet meer gebruikt gaat worden in de auto en op de fiets”, zegt Van de Sanden. Ze vragen de kinderen niet alleen naar hun eigen telefoongebruik in het verkeer, maar ook het gedrag van hun ouders. “Eigenlijk zijn dat degene die het goede voorbeeld moeten geven. Toch gaan er bij die vraag veel vingers in de lucht. Wij willen dat omlaag brengen.”

“Samen hopen wij dat de kinderen een stukje bewustwording meekrijgen. Dat ze als ze naar de middelbare school gaan even hun telefoon uitzetten en in de rugzak doen. En ze iedere keer denken; als ik op mijn telefoon kijk ben ik afgeleid. Het zou fantastisch zijn als dat lukt”, zegt Buijk.

Aan het einde van de presentatie kregen de leerlingen de volgende video te zien: