Roosendaal

Groot tekort aan pakwerkers binnen hondensport: ‘Is voor ons en de honden echt een spel’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op het terrein van Rottweiler Werkgroep Roosendaal loopt een ‘boef’. Gekleed in een speciaal pak met een nog specialere mouw verstopt hij zich achter een muurtje. Rottweiler Quibus speurt over het veld en vindt de boef. Luid blaffend roept hij zijn baas. Het verstoppen voor de hond is één van de taken die een pakwerker heeft. En juist aan die pakwerkers is een flink tekort.

“Pakwerk is voor onze honden een manier om energie kwijt te kunnen”, vertelt Joep Selder van de Rottweiler Werkgroep. Hij zit al ruim 42 jaar met zijn club op de locatie bij sportpark Vierhoeven in Roosendaal. Met zijn zesjarige Rottweiler Quibus doet hij wedstrijden, en in het najaar mag hij naar het WK in Tsjechië. Hij traint zijn hond zelf, maar voor het pakwerk heeft hij een pakwerker nodig. En laat daar nou net een tekort aan zijn. “Er is weinig nieuwe aanwas als het gaat om pakwerkers. We kunnen wel spreken van vergrijzing”, legt Joep uit.

Verschillende gradaties

Gelukkig heeft de club de 27-jarige Stefan Verduijn. Hij is al zo’n tien jaar pakwerker. “Ik kom van kleins af aan al met mijn moeder bij de Rottweiler Club, zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold”, vertelt hij. Stefan is pakwerker van het hoogste niveau. Er zijn namelijk verschillende gradaties. “Wanneer je het eerste niveau behaald mag je helpen bij trainingen. Bij niveau twee mag je deelnemen als pakwerker aan regionale wedstrijden. Niveau drie gaat om landelijke wedstrijden, en wanneer je het hoogste niveau behaald mag je meedoen aan internationale wedstrijden.”

Mensen hoeven niet bang te zijn dat de honden agressief.

Pakwerker zijn lijkt op het eerste oog misschien gevaarlijk. “Dat kan het ook echt wel zijn”, vervolgt Stefan. “Je mag dit daarom ook echt niet zomaar doen. Daar moet je trainingen voor volgen, en dus ook gradaties mee behalen.” En bovendien is het ook echt niet voor iedereen geschikt. “Maar het is voor ons en de honden echt een spel. Mensen hoeven absoluut niet bang te zijn dat de honden agressief zijn.”

Om dat laatste argument te bekrachtigen, doet Stefan zijn pakwerkersarm af. “Onze honden weten dat ze alleen in deze arm mogen bijten, ze blijven verder dus van ons lichaam af.” Zodra Stefan de arm af heeft, is Quibus een echte kroelhond. En ook als de arm op de grond ligt, kijkt hij er vrijwel niet naar. Pas zodra Stefan zijn arm omdoet, en duidelijk maakt dat het spel gaat beginnen, gaat bij Quibus de knop om.

Pakwerkersdag

Aanstaande zaterdag 20 juli organiseert de club een pakwerkersdag. Dat is om te laten zien wat het nou eigenlijk inhoudt om een pakwerker te zijn. Er komen meer dan vijftig Rottweilers, en er zijn zo’n acht pakwerkers aanwezig. “Voor de pakwerkers is het gelijk een manier om bijgeschoold te worden”, legt Joep uit. “En natuurlijk is het ook gewoon gezellig om elkaar te zien, en voor bezoekers om kennis te maken met de Rottweiler en het pakwerker-zijn.”

De pakwerkersdag begint zaterdag om 8.30 uur. Het terrein ligt aan het zandpad bij Sportpark Vierhoeven. Meer informatie over de Rottweiler Werkgroep vind je hier.