Moerdijk

Grootse plannen raken inwoners Moerdijk: ‘We willen duidelijkheid’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Huisvesting voor meer dan duizend arbeidsmigranten, stroomnetaansluitingen in de vorm van grote krachtstations, de uitbreiding van logistiek terrein en een vrachtwagenparkeerplaats. Er staat het kleine dorp Moerdijk heel wat te wachten. Al die ontwikkelingen hebben invloed op de leefbaarheid van het dorp. Daarom is er de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de druk op de leefbaarheid van Moerdijk.

“Sinds vorig jaar speelt er een discussie over arbeidsmigranten”, begint dorpsbewoner Martin Vos. “Het gaat over duizend tot vijftienhonderd arbeidsmigranten. En voor de huisvesting zijn drie locaties in beeld. Laatst zijn we geïnformeerd over project PortFlow, wat een grote aanslag heeft op ons buitengebied. En ondertussen wordt de LPM (Logistiek Park Moerdijk, red.) gebouwd met mega distributiecentra. Dat maakt best wel indruk.”

Tweedeling

Een groot deel van de kleine 1200 inwoners van het dorp maken zich zorgen om al die ontwikkelingen. “Er is in het dorp een tweedeling”, legt Wilmar van Dop uit. Ook hij woont in Moerdijk. “Een deel van de mensen denkt dat alles al is bepaald en heeft zich erbij neergelegd.” Het andere deel wil zich hard maken voor het dorp waar ze al zo lang wonen. Om te ontdekken wat de inwoners van Moerdijk denken, willen en verwachten, is er de afgelopen maanden een onderzoek uitgevoerd. Dat heeft de werkgroep Leefbaar Moerdijk samen met de gemeente gedaan.

We willen erkenning voor wat er allemaal op ons afkomt.

“Er hebben vijfhonderd mensen meegedaan aan dat onderzoek”, vervolgt Van Dop. “Jong en oud. We hebben bijvoorbeeld ook de basisschool erbij betrokken.” Er zijn enquêtes uitgedeeld en ingevuld. Er is zelfs een buurtbarbecue georganiseerd waar naar de mening van de inwoners werd gevraagd. Na maanden van rondvragen zijn de eerste resultaten bekend. En wat blijkt: eigenlijk willen de mensen vooral duidelijkheid. “En erkenning voor wat er allemaal op ons afkomt”, aldus Van Dop. “Dat we dus echt reden hebben om te klagen.”

Duidelijkheid is nodig

Ook de Moerdijkse Letty Verbeeke-Fagnotti heeft zich de afgelopen maanden ingezet voor het onderzoek. “We willen graag waarborgen wat we nu hebben. Dat is rust, geluk, het sociale gevoel en erkenning.” En dan duidelijkheid. “We moeten op papier hebben wat wij als inwoners wensen. Daarna is het afwachten wat daarvan verwezenlijkt kan en gaat worden.”

De resultaten van het onderzoek, en daarmee dus de wensen van de Moerdijkenaren, worden op maandag 14 oktober gepresenteerd aan de gemeente en andere belangstellenden. “We willen dan écht aangeven dat we duidelijkheid willen. Er is nu nog zoveel onduidelijk. Daar willen we wat aan doen”, aldus Verbeeke-Fagnotti.

Lees ook: Deze gemeenten krijgen vijftig miljoen euro door windpark op zee