Halderberge

Halderberge: bezuinigen op ambities ‘nog niet’ nodig

Oneigenlijk omgaan met coronasteungeld is voor de Tweede Kamer volstrekt onaanvaardbaar. (Foto: Pixabay)

Herbert Kats Herbert Kats

Halderberge rekent voorlopig niet met bezuinigingen. Wethouder Patrick Schouw (financiën) meldt dat de meerjarenraming positief is. “We kunnen de vele ambities in onze gemeente uit blijven voeren met een beperkte stijging van de lasten voor onze inwoners.”

Wel stijgen in 2025 de woonlasten ten opzichte van dit jaar met 6,6% voor meerpersoonshuishoudens met een huurwoning en met 5,4% voor gelijksoortige huishouden met een eigen woning. Voor eenpersoonshuishoudens stijgen de woonlasten met respectievelijk 6,6% en 5,2%.

Uitvoering

Omdat 2025 het laatste volledige jaar is van de huidige collegeperiode richt de gemeente zich vooral op het úitvoeren van plannen. Zo worden de vernieuwde dorpshuizen in Stampersgat en Hoeven opgeleverd. Verder staat uitvoering van verschillende projecten rond religieus erfgoed en afronding daarvan op de agenda.

Ook komt er een evaluatie hoe verbeteringen in de dienstverlening worden ervaren. Bouwen is eveneens een belangrijk punt: bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken als Hoeven Zuid (Bosvenne) en met koopgarantwoningen in Oud Gastel.

Positief

Wethouder Schouw meldt dat de Programmabegroting een positieve ontwikkeling laat zien voor 2025 en 2028. In de tussenliggende jaren is dat anders door het zogeheten Ravijnjaar 2026, als het Rijk fors kort op het geld voor de Gemeentekas. Dat werkt naar verwachting ook het jaar daarna nog door, denkt Halderberge.

Maar de raming daarna laat voorlopig weer een gunstig saldo zien. Schouw: “Doordat de meerjarenraming voor 2028 nu positief is, hoeven we gelukkig nog niet te kijken naar eventuele bezuinigingen.” Samenvattend is het beeld: 2025: € 1.737.000 positief / 2026: € 1.022.000 negatief / 2027: € 84.000 negatief/ 2028: € 284.000 positief.

De programmabegroting wordt op donderdag 31 oktober behandeld in commissie-overleg. Donderdag 14 november vergadert de gemeenteraad over de begroting en wordt hierover een besluit genomen.