Halsteren

Halsterse kerk De Ark bestaat honderd jaar en dat moet gevierd worden

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De Halsterse kerk De Ark is al een eeuw lang hét middelpunt van landgoed Vrederust. Dat moet gevierd worden. Speciaal daarom is er op Hemelvaartsdag – en andere dagen – een fototentoonstelling te zien, met als thema: De Ark door de jaren heen.

Het is op zichzelf niet bijzonder dat een kerk honderd jaar bestaat. Er zijn namelijk genoeg voorgangers die dit ver(drie)dubbelen. Maar bij De Ark ligt dit net even anders, vertelt Willem Hogewoning. Hij is vrijwilliger bij de kerk. “De Ark staat al honderd jaar op het terrein van een psychiatrisch ziekenhuis dat financieel niet altijd even stevig is geweest. Het is eigenlijk een wonder dat de kerk er nog staat. Dat maakt het een bijzonder jubileum.”

Uiterlijke veranderingen

Hoewel De Ark nu wit van kleur is, is hij dat niet altijd geweest. Tijdens zijn beginperiode zag het er wel degelijk anders uit. “De kerk was eerst van roodsteen, en er zaten maar kleine ramen in. Dat maakte het van binnen donker en dat gaf een bedompte sfeer”, vertelt Aloys Stenders, een gids van landgoed Vrederust.

Later, in de jaren ’70, is de kerk van binnen en buiten wit geschilderd en zijn er grotere ramen geplaatst. “De sfeer van buiten kwam door de grotere ramen veel meer naar binnen toe.”

Multifunctioneel

Niet alleen zijn de kleur en de ramen van De Ark verandert. Ook op andere manieren is de kerk met zijn tijd meegegaan. Aan beide kanten van de kerk hangen twee grote televisieschermen en in het midden kan er nog een beamerscherm geplaatst worden. “De schermen zijn niet zozeer voor de kerkgang bedoelt, maar voor het multifunctionele gebruik van de ruimte”, vertelt collegagids en koster van De Ark, Joost de Bont.

Vrijwilliger Hogewoning legt de multifunctionaliteit van De Ark verder uit. “Op een gegeven moment is men allerlei dingen gaan organiseren in De Ark, zoals recepties, congressen en educaties.” De Halsterse kerk heeft hiervoor flink wat veranderingen moeten ondergaan: geluidwerende panelen, vloerbedekking en er is een catering gedeelte geplaatst. Deze veranderingen zijn volgens Hogewoning dé reden dat De Ark is blijven bestaan. “Het is een enorme belasting voor een psychiatrisch ziekenhuis om de kerk één keer per week voor een kerkdienst op een zondag open te houden.”

Tentoonstelling

Er is volgens Hogewoning dus genoeg verandert aan De Ark om er een fototentoonstelling over te maken. De expositie is te zien op Hemelvaartsdag tijdens de oecumenische dienst, maar ook tijdens de erop volgende vrijdag- , maandag- en woensdagmiddag. “Het is een kerkdienst met na afloop gebak en koffie, wat wil je nog meer?”