Havenkraan Oud-Gastel staat 380kV-verbinding in de weg: Rijk krijgt half jaar tijd voor oplossing
De Betonmortelcentrale met de havenkraan - deze zou té dicht bij de 380kV-kabels komen. (Google StreetView)
De Raad van State (RvS) heeft woensdag bijna vijftig bezwaren tegen de nieuwe 380kV-hoogspanningsverbinding Rilland-Tilburg ongegrond verklaard. Slechts twee bezwaarmakers krijgen gelijk, waaronder de betonmortelcentrale in Oud-Gastel. De nieuwe hoogspanningslijn staat daar letterlijk een havenkraan in de weg – hiervoor zal het Rijk binnen een half jaar een oplossing moeten vinden, oordeelt de RvS.
De RvS constateert dat de ministers van Klimaat en Volkshuisvesting niet genoeg rekening hebben gehouden met de belangen van deze onderneming. De hoogspanningsverbinding zal voor een belangrijk deel over het bedrijfsterrein komen. Hierdoor kan een havenkraan niet meer volledig functioneren, omdat er te weinig afstand is tot de nieuwe kabels. De Raad vraagt de ministers om het voorstel op dit punt beter te onderbouwen óf het plan te wijzigen.
Snijmais
Daarnaast hebben eigenaren van percelen in Loon op Zand, waar regelmatig snijmais wordt geteeld, volgens de bestuursrechter terecht geklaagd. De regels in het plan zijn te zwaar voor hen, omdat ze een vergunning nodig hebben voor de teelt. De ministers hebben al eerder aangegeven dat dit niet de bedoeling was. De RvS heeft hen nu opgedragen om de regels aan te passen.
Borssele-Tilburg
De hoogspanningsverbinding is onderdeel van een nieuw tracé tussen Borssele en Tilburg, dat ongeveer 78 kilometer lang is. De uitspraak betreft het oostelijke deel van dit traject. Eerder is het plan voor het westelijke deel al goedgekeurd. De oostelijke verbinding loopt van Rilland naar Tilburg – via Bergen op Zoom, Roosendaal, Zevenbergen en Oosterhout. Deze moet het overvolle hoogspanningsnet in Oost-Zeeland en Brabant ontlasten. Ten zuiden van Bergen op Zoom gaat de leiding, als gevolg van succesvolle bewonersprotesten, ondergronds.