Heden en verleden zichtbaar vanaf Pompejustoren
Eén van de populairste trekpleisters in de regio geeft sinds kort niet alleen een wijds uitzicht over de regio, maar vertelt ook het verhaal van de belegering van Bergen op Zoom in 1747. Metalen informatiepanelen op de Pompejustoren moeten bovendien voorkomen dat er vernielingen worden aangebracht op de 27 meter hoge toren.
Door: Vincent Krijtenburg
Gerard ‘s-Gravendijk bezoekt de Pompejustoren regelmatig. De gepensioneerde grafisch vormgever laat de hotspot in Halsteren ook graag zien aan gasten die Bergen op Zoom bezoeken. Eén ding zat hem dwars: de graffiti en graveeruitingen in het hout van de bovenrand van de toren. ‘s-Gravendijk raakte hierover in gesprek met Kees de Korte van de gemeente Bergen op Zoom en van het één kwam het ander. Met hulp van het BPD Cultuurfonds en de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom kwam het project tot stand.
Kaart
Op de panelen op de bovenrand van de toren is een kaart verwerkt van Bergen op Zoom ten tijde van het Franse beleg. Bovendien geven de panelen duiding aan het landschap. Zo kun je zien welke kerktoren, windmolen of zendmast je in de skyline kunt zien. Vier jaar geleden ontstond het idee. Een oude kaart van het Markiezenhof is gecomprimeerd tot een 8 meter breed en 80 centimeter hoge kaart. “De val van de stad wordt hierboven weergegeven. Dus de belegering van de waterlinie, die achter Bergen op Zoom lag”, vertelt De Korte.
Het Franse beleg
Bergen op Zoom werd vroeger De Maagd genoemd. Het was een stad die nog nooit was overmeesterd. Tóch slaagden de Fransen daar wel in. “Dat was zó bijzonder”, aldus De Korte. In Parijs staat een maquette van Bergen op Zoom en in de Triomfboog van De Arc de Triomphe staat de naam van de stad geschreven. ‘s-Gravendijk heeft het verleden laten zien in de huidige context.