Roosendaal

Heemkundekring De Vrijheijt Van Rosendale bestaat 45 jaar en viert dat met speciale quiz

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was 26 september 1979 toen heemkundekring De Vrijheijt Van Rosendale is opgericht; 45 jaar geleden dus. Om dat te vieren organiseert de heemkundekring een quiz voor echte Roosendaalse kenners.

Met meer dan zeshonderd leden is voorzitter Jos Hopstaken trots op de heemkundekring. “En we hebben ook heel veel vrijwilligers die ons ondersteunen”, voegt hij toe. Zo komt er twee keer per jaar een heemkundemagazine uit, en is er een fotowerkgroep die wekelijks allerlei foto’s beschrijft voor de website.

Dat de heemkundekring donderdag 26 september precies 45 jaar bestaat, noemt Jos een “mooie leeftijd”. Zelf is hij al 25 jaar lid van de groep. “In die tijd hebben we ook moeilijke periodes gekend. De coronaperiode bijvoorbeeld. Maar de mensen weten weer steeds beter hun weg naar ons te vinden.”

Om het 45-jarig jubileum te vieren heeft de heemkundekring speciaal een quiz bedacht over de geschiedenis van Roosendaal. Die vindt zondag 29 september plaats in cultuurhuis Bovendonk. “Er doen zestien ploegen mee, dat zijn er een heleboel”, vervolgt Jos. Opgeven voor de quiz is daardoor niet meer mogelijk. “Maar wie het leuk vindt mag natuurlijk altijd komen kijken!” De quiz start om 14.00 uur.

Andere activiteiten

De quiz is overigens niet het enige dat de heemkundekring dit najaar organiseert. Er zijn nog twee andere activiteiten, die te maken hebben met het thema dat nu speelt: tachtig jaar bevrijding. “Op 11 oktober is er een lezing in Bovendonk over het boek Moffenmeiden. Dat is geschreven door Rianne Oosterom.”

Eind november is er een wandeling door Roosendaal met architect Vic Wendel. “Die wandeling staat in het teken van de wederopbouwpanden in Roosendaal. Na de oorlog moesten veel panden hersteld of opnieuw gebouwd worden. Zulke huizen zie je hier veel.”

Mee met de tijd

Ondanks dat een heemkundekring zich vooral met het verleden bezighoudt, is de Vrijheijt Van Rosendale juist ook veel bezig met vernieuwen. “We moeten ook wel een beetje met de tijd meegaan. Niet perse voor onszelf, maar wel voor alle jonge mensen. Die zijn met internet opgegroeid.” Als voorbeeld noemt Jos het digitaliseren van oudere magazines.

Een ander voorbeeld is dat de heemkundekring de collectie van verzamelde en gedoneerde spullen uit wil zoeken. “Niet alles heeft namelijk met Roosendaal te maken. Door daar een selectie uit te kiezen, bewaren we de belangrijkste spullen.” En een kleinere collectie maakt het gelijk makkelijker om alle voorwerpen op de website te laten zien. “Mooie ontwikkelingen dus, maar het kost wel veel tijd. Ik ben blij dat mensen dat in hun vrije tijd willen doen.”