Heemkundekring Halchterth werft leden om De Hof van Ram te redden
Heemkundekring Halchterth is een ledenwerfactie gestart en wil zo het aantal leden flink uitbreiden. De voornaamste reden is het binnen halen van geld. Met dat geld wil de vereniging heemhuis De Hof van Ram kopen. Bestuurslid Lia Rozendaal wil voorbereid zijn op een eventuele koop van het monumentaal pand.
Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen
In november 2020 heeft het Bergse college van burgemeester en wethouders een aantal monumenten in de gemeente in de verkoop gezet. Eén van die verhandelbare objecten was De Hof van Ram in Halsteren. De mededeling viel rauw op het dak en overviel Lia Rozendaal en de andere leden van Heemkundekring Halchterth. Inmiddels is het pand dat de Heemkundekring van de gemeente huurt uit de verkoop.
Ledenwerfactie
Na de onzekerheid van het afgelopen jaar is het bestuur gaan brainstormen. Er is een hoop vergaderd en nagedacht over oplossingen. Uit deze gesprekken is de eerste grote actie voortgekomen, een ledenwerfactie. Op dit moment heeft de Heemkundekring 580 leden. Het streven is 1000 leden. De contributie kost jaarlijks 15 euro. “De contributie is heel laag. Voorlopig houden we dat zo”, vertelt Rozendaal. Elk anderhalf jaar brengt de vereniging een jaarboek uit. Dat is in de prijs inbegrepen. “Hoe meer leden, hoe meer geld er binnenkomt. Met dat geld willen we het heemhuis redden”, zegt het bestuurslid hoopvol.
Werkgroep
De Heemkundekring telt 16 werkgroepen. Het grootste gedeelte van leden in de werkgroepen is op leeftijd. Rozendaal houdt rekening met de toekomst. “Als het kan, willen we wat jongere leden.” Adrie Verdult is lid van werkgroep bouw en onderhoud. Hij is in de weer met houtwerk, staalwerk en elektriciteit en heeft het erg naar zijn zin. “De groep is leuk. Elke dinsdagmorgen komen we bij elkaar. Er belt ook weleens iemand op. Dan halen we wat spulletjes op. Je kunt bezig zijn.”
Gevolgen van verkoop
De gevolgen van een verkoop zijn groot. Zodra de gemeente afstand doet van De Hof van Ram, hebben zij geen onderhoudsplicht meer. Momenteel worden veel klusjes gedaan door de gemeente, zoals het onderhoud aan de tuin. Dat komt dan te vervallen. Om het te kunnen blijven onderhouden is meer geld en zijn meer leden nodig.