Roosendaal

Hekken moeten villa Vrouwenhof redden

Herbert Kats Herbert Kats

Hekken zijn cruciaal om het toenemende verval van de (ooit) Witte Villa in het Vrouwenhofpark een halt toe te roepen. Veel Roosendalers kijken met afschuw naar de onttakeling van het Rijksmonument, weten omwonende Yvonne de Beer en raadslid Paul Klaver (PvdA).

Opvallend: Rond het terrein van het oude landhuis stáán al hekken, maar die zijn niet gesloten als ZuidWest TV met Paul en buurtbewoner Yvonne (tevens oud-raadslid) een kijkje neemt.

Ook een sierlijke afsluiting aan de zijkant van het ooit zo statige pand staat half open. Het biedt een makkelijke toegang tot het interieur via een van de vele ingeslagen ruiten. En zo zijn er nog steeds tal van mogelijkheden om het terrein en het pand zelf binnen te komen.

Tij keren

De Beer en Klaver zijn glashelder over de prioriteiten. “Nu is het moment om echt actie te ondernemen”, stelt Klaver. Niet alleen de poorten rond het terrein moeten dicht met een slot, ook rond het landhuis zelf is afrastering nodig om verdere schade te voorkomen, vinden zij. Ondanks de vele al dichtgetimmerde ramen is er nog altijd glaswerk te vinden dat niet is ingegooid.

De Beer is ook duidelijk over de noodzaak om er alles aan te doen zodat de villa weer een fraaie entree voor Roosendaal biedt. “Het is een unieke plek en altijd een echte blikvanger geweest.” Dat er veel aandacht voor de zaak is ziet het tweetal als een goed aanknopingspunt om het tij te keren.

Gemeente: cameratoezicht

Curator Dirk Spoormans houdt de vinger aan de pols maar onderneemt zelf geen nieuwe actie, meldt hij. “De gemeente laat uit eigener beweging hekken zetten.” Dat de al bestaande  toegangspoorten voortdurend open staan is hem niet bekend. ,,Ik heb er niet zelf gekeken.”

Het Stadkantoor zegt dat er bijna dagelijks contact is met de curator. “Hij heeft ons medegedeeld dat hij géén actie gaat ondernemen met betrekking tot het afsluiten van het pand”, meldt woordvoerder Remko Vermunt. Daarop besloot de gemeente aanvullende maatregelen te treffen.

Het snoeien van bosschages moet zorgen dat via twee camera’s alle gevels goed in beeld komen. Ook komt er extra hekwerk. “De kosten van deze maatregelen worden verhaald via de curator en, indien nodig, op de nieuwe eigenaar”, aldus de gemeente. Daarvan is de naam nog niet bekend.

Lees ook: ANALYSE – Wat kan er wél met villa Vrouwenhof? Lees ook: Het zou een drama zijn als het fout loopt met Villa Vrouwenhof in Roosendaal