Hoogerheide

Hekwerk voorbode voor grazend vee langs Scheldeweg

Redactie Redactie

Sinds enkele weken staat er een hek rondom het grasveld naast de Scheldeweg en de Onderstal in Hoogerheide. Voorbijgangers vragen zich af waar het hek voor dient. En hoe zit het met de veldritten die gewoonlijk op het perceel plaatsvinden? Wij vroegen het aan Natuurmonumenten, de eigenaar van de grond. 

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Wandelaars keken verbaasd om: “Wat is hier de bedoeling van?” Buurtbewoners worstelen al enige tijd met onduidelijkheid, maar daar komt nu een einde aan. Natuurmonumenten wil er een stukje natuur ontwikkelen. “De overgang Brabantse Wal naar de Noordpolder Ossendrecht is een bijzonder aardkundig fenomeen en biedt veel kansen voor de natuur”, zegt coördinator natuur beheer Natuurmonumenten Robert Frantzen. De komende jaren wordt de natuurwaarde gerealiseerd.

Vee

Er komt vee tussen het hekwerk. Wat voor vee, dat is nog even afwachten. “Er komen schapen, of koeien te staan. Maar daar zijn we nog niet aan uit. We willen elk jaar kijken waar het perceel aan toe is. Een schaap graast heel anders dan een koe”, aldus Frantzen. Dit is niet het enige wat er zal veranderen in het gebied. Het is nog maar het begin van de doelstelling om een droog schraalland te realiseren. Er ligt een kruidenrijke akker en verderop is een stukje beplanting aangebracht. Het gaat hier om een struweelhaag met inheemse planten, waar insecten en vogels op af zullen komen. “Er liggen heel veel landschapstypes bij elkaar”, vertelt Frantzen trots.

Gebied

Het vee komt naast de Scheldeweg te staan, op een beeldbepalende plek van de Brabantse Wal. Op deze plek heb je uitzicht tot in Zeeland, het industrieterrein van Antwerpen en de Noordpolder in Ossendrecht. De twee weilanden waarop het hekwerk geplaatst is, zijn van Natuurmonumenten. Voorheen was dit in bezit van een boer, die het gebruikte als landbouwgrond. Daardoor is de grond best rijk geworden. Dat moet worden verarmd.

Een aantal weken terug zijn de plannen van start gegaan. De inrichting is bijna klaar en het laatste plantwerk moet nog plaatsvinden. “Langzamerhand zal het gebied zich verder tot natuurgebied ontwikkelen. Het is nog maar pas uit het agrarische gebruik. Er gaan meer bloemen, vlinders en vogels komen. Voor de natuur, én ook voor de mensen is het een echte winst”, zegt Frantzen.

Veldrijden

Op het grasveld -en het naastgelegen bos- wordt normaliter ieder jaar de GP Adrie van der Poel georganiseerd. Het is een veldrijdwedstrijd waar de beste veldrijders van de wereld bijeenkomen om de strijd met elkaar aan te gaan. Het aangelegde hekwerk heeft geen negatieve invloed op de vorm van wielersport die bedreven wordt op een grotendeels onverhard parcours. Sterker nog, volgens Frantzen helpt het vledrijden de natuur een handje. “Het vindt plaats in de winter, rond deze tijd is de natuur helemaal in rust. Het schraalland wat we willen realiseren, is gebaat dat het een klein beetje open is. In de zomer kunnen daar allerlei kruiden uit groeien.”

Er is contact geweest met de mensen van de organisatie en met de gemeente Woensdrecht. “Daar hebben we goede afspraken over gemaakt en een goed constructief overleg mee gehad”, aldus Frantzen. De cyclocross kan nog steeds blijven plaatsvinden.