Roosendaal

Henk (62) achterhaalde piloot, die 76 Roosendalers bombardeerde

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Onlangs werd het bombardement op Roosendaal herdacht. Twaalf Amerikaanse bommenwerpers cirkelden op 31 mei 1944 boven de stad. Zij zouden het grensstation platgooien, maar de negen bommen vielen ook op de melk- en suikerfabriek en een school. 76 mensen kwamen hierbij om het leven, onder wie een oudoom van amateurhistoricus Henk Bredewolt (62). De Roosendaler achterhaalde uiteindelijk wie eindverantwoordelijk was voor het bombardement. “Ik weet van minuut tot minuut wat er is gebeurd.”

Toen Henk een jaar of zestien was, overleed zijn hertrouwde oudtante. Tijdens het ruimen van het huis, vond de familie een dekenkist. Niemand wilde hem hebben, dus kreeg de puber hem toegeschoven. Toen Henk hem leeghaalde, zag hij dat het een dubbele bodem had. “Toen ik het open wrikte met een paperclipje, kwamen alle persoonlijke bezittingen van mijn vaders overleden oom tevoorschijn: een portemonnee met voedselbonnen en een administratieboekje. Zijn tante heeft de spullen nooit weg kunnen doen.”

Second target

Henk was vastberaden om te achterhalen wat er met zijn oudoom gebeurd was. “Normaal gesproken is het zoeken naar een speld in een hooiberg,” maar hij hoorde via een veteranenwebsite over de piloot Tom Beckett, één van de bemanningsleden die het bombardement uitvoerde.

In aanloop naar D-Day, dat op 6 juni op het spel stond, zou het grensstation in het Franse Colmar gebombardeerd worden. Daar stond al veel Duits materiaal klaar. Doordat het daar te dicht bewolkt was, werd Roosendaal de second target.

“Dit was het laatste grensstation waar ze bommen konden laten vallen,” legt Henk al bladerend door een van zijn zeventien volle ordners uit. Maar de bommen belandden uiteindelijk op de zuivelfabriek Het Anker, suikerfabriek Van Gilse en de St. Marieschool in Roosendaal, waardoor 76 mensen om het leven kwamen.

Vertrouwelijke documenten

Alfred Colarusso was als lead navigator van de United States Army Air Forces eindverantwoordelijk voor het bombardement. Per mail kwam Henk in contact met hem. “Hij stuurde mij foto’s, vertrouwelijke documenten en logboekgegevens op van die dag. Ik weet van minuut tot minuut wat er gebeurd is.”

“Het was hectisch, gewoon een ramp,” vervolgt Henk. Doordat de vliegtuigen op 21.000 voet vlogen, wist Colarusso dat het geen precisiebombardement was en er 76 burgers zijn omgekomen. “Dat vond hij verschrikkelijk en heeft hij heel zijn leven lang met zich meegenomen. Het is belangrijk dat dit niet vergeten wordt en de slachtoffers worden herdacht.”

Lees ook: Herdenking bombardement: “De grootste ramp die Roosendaal heeft getroffen”