Roosendaal

Hersenkrakers en struinplezier: honden en baasjes lossen puzzels op bij hondenschool HondPlus

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Hersenkrakers, hap-snap spelletjes en struinplezier. Het zijn verschillende vormen van hersenwerk voor honden én hun baasjes. Hondenschool HondPlus uit Roosendaal legt uit wat deze vorm van werken met een hond inhoudt.

“Hersenwerk is een hele leuke manier voor een hond om te snuffelen naar brokjes”, begint Hondplus-instructrice Gabrielle Beerendonk. Een hond krijgt een ‘puzzel’ voor zich, de baas zit erbij en helpt de hond wanneer dat nodig is. “Zo leren hond en baas op een hele ontspannen manier samenwerken. De baas leert hierdoor beter zijn hond kennen, en de hond wordt mentaal uitgedaagd.”

Iedere hond is geschikt voor hersenwerk. “We doen hier zelfs hersenwerk met een hond die geen ogen heeft, en een hond die niet kan horen”, vervolgt Gabrielle. “Dat kan omdat er zoveel verschillende vormen van hersenwerk zijn.”

Deze hond is zonder ogen bezig met een moeilijke hersenkraker.

Van simpel tot echte hersenkraker

Denk bijvoorbeeld aan simpele ‘hap-snap spelletjes’, waarbij de hond de brokjes kan pakken zonder veel moeite te hoeven doen. Leg de brokjes bijvoorbeeld in een bakje of tussen wat kleine voorwerpen. “Maar we leren ze ook echte hersenkrakers. Bijvoorbeeld door brokjes te verstoppen in kinderspeelgoed, waarbij de hond zelf moet ontdekken hoe hij het snoepje eruit krijgt. Of door brokjes in een opgerolde handdoek te verstoppen en de hond deze te laten uitrollen.”

De hond rolt met zijn neus het matje uit om bij de brokjes te komen.

Voor onrustige en bewegelijke honden is er het ‘struinfestijn’. “Daar strooien we brokjes over de vloer, tussen wat voorwerpen of bijvoorbeeld een deken, en dan kunnen ze gaan snuffelen.” Een mooi voorbeeld van een hond die hier veel baat bij heeft is de Cavalier King Charles Spaniël, Elmo. “Elmo is heel onrustig, en vindt bij deze oefening echt zijn rust”, vertelt baasje Bianca van Overveld. “We oefenen dit ook thuis, en we merken echt verschil.”

Stap voor stap

Hersenwerk is erg inspannend voor honden. “Daarom is het heel belangrijk om dit stap voor stap op te bouwen”, legt Gabrielle uit. “Je begint echt maar met een paar minuten per dag. En het is heel belangrijk om éérst de technieken aan je hond te leren. Je kan niet verwachten dat hij het meteen begrijpt. Pas wanneer dat goed gaat, kan je uitbreiden.” De eerste stap is dan ook altijd om te beginnen met de hap-snap spellen. “En vanuit daar werk je verder.”

Het is heel belangrijk om het stap voor stap op te bouwen.

Naast dat hersenwerk je hond mentaal uitdaagt, kan het het beestje ook zelfverzekerder maken. “Het hondje leert door hersenwerk zelf keuzes te maken en indien nodig terug te vallen op de baas. Hierdoor worden ze zelfstandiger, en leren ze dat hun baas ze altijd kan helpen.”

Hondenschool HondPlus verzorgt regelmatig workshops hersenwerk. Woensdag 16 augustus zijn er nog plekken vrij. Opgeven kan door te mailen naar: [email protected].