Bergen op Zoom

Herstel Bergse kademuren op lange baan: ‘Geen plan, geen geld’

De zandzakken zijn een noodmaatregel om de kademuren te stutten en verzakking te voorkomen.

Han Verbeem Han Verbeem

Het herstel van de historische Bergse kademuren duurt zeker een jaar langer dan gepland. Wethouder Hans Peter Verroen neemt in elk geval geen geld voor de uitvoering op in de begroting van 2025, kondigt hij aan in de gemeenteraad. De ambtelijke organisatie weet namelijk letterlijk niet waar te beginnen met dit complexe project. “En geen plan, geen geld”, herinnert Verroen de Bergse raad aan de eerder afgegeven financiële opdracht.

De omwonenden en voorbijgangers zullen langer tegen de gehate witte zakken in de kaai moeten aankijken – de tijdelijke lapmiddelen die voor de Bergenaren inmiddels het symbool zijn van de gemeentelijke onmacht bij het achterstallige kaaionderhoud. “Het is geen leuke boodschap om te brengen”, verzucht Verroen dinsdagavond in de Bergse raadszaal.

Voortdurend veranderd

Eigenlijk zou er in maart 2025 een uitvoeringsplan moeten liggen, maar dat gaat zeker niet lukken. Dat komt vooral doordat de projectomschrijving voortdurend verandert: behalve de muren zelf moet ook de riolering worden aangepakt, evenals de inrichting van het havengebied zelf, legt projectambtenaar Van der Heijden uit. Ondertussen komen er ook nog ontwikkelplannen voor de Westersingel om de hoek kijken, die impact hebben op het rioleringsstelsel in het Bergse havenkwartier.

Damwandprofiel niet realistisch

Eén ding is zeker: het slaan van damwandprofielen is niet realistisch. Dat zou onvermijdelijk schade toebrengen aan de historische havenpanden, beaamt de projectleider, en het risico is nauwelijks verzekerbaar. Ook woordvoerder Jan Weyts van de Vereniging Binnenstad noemt damwandversterking geen reële optie.

Middelburgs model

Hij adviseert de Bergse raad te kiezen voor het ‘Middelburgs model’. In de Zeeuwse hoofdstad herstellen monumentenbouwers de kademuren van de Kinderdijk zonder dat moderne verstevigingen nodig zijn. Bergen op Zoom moet zich volgens Weyts ook niet blindstaren op de bouwkundige tabellen en statistieken van de 21e eeuw. Die doen volgens hem geen recht aan de historische bouwmethoden. “Want de gewelven van onze Grebbe en de dakkappen van het Markiezenhof voldoen immers ook niet aan de huidige bouwvoorschriften.” En die houden het al vijf eeuwen uit.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Ondertussen werkt het Bergse stadskantoor met man en macht aan een projectteam, met deskundigen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van de waterschappen en Rijkswaterstaat. Daar is immers ervaring met het herstellen en verstevigen van waterkeringen en kademuren. Wel vraagt het college de Bergse raad om een duidelijke, en vooral behapbare, projectopdracht die zich moet focussen op het muurherstel zelf, zonder alle extra’s daaromheen.