Het Auditieboek van Sanne moet jonge muzikanten redden bij black-outs
Ze ziet ze regelmatig voorbijkomen tijdens audities: toekomstige studenten die een black-out krijgen. Speciaal voor hen heeft de Roosendaalse conservatorium-docente Sanne Verbogt nu een heus Auditieboek uitgebracht. “Zo kan voortaan ook iemand zonder geld voor dure privélessen slagen!”
Ze weet nog precies hoe het bij haar zelf ging. “Ik was 15 toen ik naar de vooropleiding van het conservatorium ging. Kreeg ik ineens een theorie-examen… Ik wist niet eens dat die toets bestond.”
En nog steeds is het een groot probleem bij jongeren die graag de muziek in willen. Voordat ze worden toegelaten op het conservatorium, doen ze een praktijk- én een theorietoets. “Op dat laatste verkijken de auditanten zich nog weleens, terwijl het een belangrijk onderdeel is. Haal je het niet, bestaat de kans dat je niet wordt toegelaten.”
Tijdens het theoretische examen moeten de studenten bijvoorbeeld een toonladder herkennen of een melodie op een notenbalk schrijven. “Dat is best lastig om in je eentje voor te bereiden. Zeker omdat je alle info en oefeningen zelf online bij elkaar moet zoeken. Óf je moet dure individuele lessen nemen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom vond ik het tijd voor dit boek vol tips.”
“Zelf als je een volledige black-out krijgt, moet je aan de hand van mijn tips op de automatische piloot door kunnen.”
De methode die Sanne heeft bedacht staat vol handvatten die de nieuwe studenten door de zenuwslopende auditie heen moeten loodsen. “Zelf als je een volledige black-out krijgt, moet je aan de hand van mijn tips op de automatische piloot door kunnen.”
Toch bestaat het boek niet alleen uit technische adviezen. Ook het stukje algemene voorbereiding komt voorbij. “Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met zenuwen en wat praktische dingetjes, zoals wat je allemaal mee moeten nemen op de grote dag.”
“Zelfs als straks maar een paar mensen hier iets aan hebben, ben ik blij.”
Of Sanne – die zelf ook individuele cursussen geeft – zichzelf niet in de vingers snijdt met dit boek vol handige trucjes? “Nou, ik vind het vooral leuk om mensen te helpen. Zelfs als straks maar een paar mensen hier iets aan hebben, ben ik blij.”
Dat laatste lijkt wel goed te komen. “Ik heb eigenlijk helemaal geen reclame voor het boek gemaakt, maar ik krijg nu al bestellingen uit het hele land!”