Woensdrecht

Het geheim van een lang huwelijk: ‘Samen een team zijn’

Han Verbeem Han Verbeem

Acht jubilerende seniore Woensdrechtse bruidsparen zijn vrijdag in de gemeenteraadszaal in het zonnetje gezet. Vier 60-jarige jubilea (diamanten huwelijk), drie 65-jarige (briljanten huwelijk) en één 70-jarig jubileum (platina huwelijk). Een aantal viert hun feest binnenkort, anderen hebben het feest al achter de rug. Maar ook een domper: bij één van de paren is tijdens het jubileumfeest ingebroken. “Het leek wel alsof de dieven het wísten.”

“Dat is heel triest”, moet burgemeester Steven Adriaansen toegeven. En inderdaad, ouderen zijn kwetsbaar. Want bij een ander stel kwamen onlangs vreemde mensen aan de deur, bij de woning in de zorgflat. Een vrouw wilde met een smoes naar binnen gaan. “Maar ik heb ze weggestuurd”, zegt de seniore Woensdrechtenaar resoluut. Later hoorde hij dat de onbekenden een etage later bij andere bewoners hetzelfde probeerden. Burgemeester Adriaansen doet daarom een indringende oproep aan de jubilarissen: “Als zoiets gebeurt, meld dat dan gelijk bij de politie.”

Van Rotterdam naar Woensdrecht

De meeste echtparen zijn geboren en getogen in één van de kernen van de huidige gemeente Woensdrecht – voornamelijk in Putte. Maar sommigen komen van buiten de regio. Zo ook het echtpaar Luijendijk-Hordijk uit Hoogerheide. “We komen uit Rotterdam-Pernis”, zegt mevrouw Luijendijk. “Vanwege het werk van mijn man zijn we naar het zuiden verhuist.” Ze heeft de eerste tijd wel menig  traantje moeten wegpinken. “Ik miste mijn familie in Pernis heel erg. Maar uiteindelijk zijn we hier helemaal geworteld.” Ook na de pensionering van haar man is het echtpaar in Woensdrecht blijven wonen.

Een zegen

En  het geheim van een lang huwelijk? “Samen een team zijn”, zegt ze. Voor het echtpaar was het zestig jaar geleden liefde op het eerste gezicht. “We waren verliefd, en de verliefdheid wordt uiteindelijk diepgegronde liefde.” Dat ze nu nog samen kunnen zijn, ziet het gelovige protestants-christelijke paar als een zegen. “Met een hoofdletter Z”, voegt mevrouw Luijendijk daar glimlachend aan toe.

Het echtpaar Luijendijk-Hordijk viert het diamanten jubileum.