Roosendaal

Het regent lintjes in Roosendaal: 12 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Foto ter illustratie (foto: Nationale Beeldbank)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Twaalf inwoners van de gemeente Roosendaal hebben vrijdag 25 april een Koninklijke onderscheiding gekregen. Ieder jaar vindt traditiegetrouw de vrijdag vóór Koningsdag de lintjesregen plaats. Inwoners die een verdienste hebben geleverd voor de gemeente, krijgen zo’n bijzondere onderscheiding.

Alle inwoners zijn benoemt tot Lid in de Orde van Oranje-Naussau. Ze zijn ingedeeld per woonplaats.

Roosendaal

Ronald Mekes (62) uit Roosendaal:

  • 1985-heden: CEO van Mekes Graphic Machinery B.V., een internationaal grafisch bedrijf.
  • 2018-heden: bestuurslid van Vereniging Leveranciers voor de Grafische aanverwante industrie (VGLA). In 2006 was meneer de oprichter van de Sociëteit de Grafische Wereld (SdGW) en is daar nog steeds lid van. Sinds 2018 maakt hij onderdeel uit van het bestuur van de VGLA.
  • 1991-2000: bestuurslid van Bibliotheek West-Brabant. Vanaf 1995 was meneer plaatsvervangend voorzitter.
  • 2005-heden: secretaris en oprichter van Ondernemersvereniging Majoppeveld. Zo heeft meneer er onder andere voor gezorgd dat er een ondernemersbelasting is gekomen; de zogenoemde reclamebelasting. Het geld uit die belasting is geïnvesteerd in veiligheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid, en heeft geleid tot de oprichting van het Energiehandelsplatform Roosendaal. Ondernemers kunnen hierdoor onderling energie verhandelen, samen met de ZLTO.
  • 2006-2010: voorzitter Kaaijazz. Dit event is overgenomen door Stichting Jazz750 Roosendaal.
  • 2010-2018: bestuurslid van de ledenraad Rabobank Roosendaal/Woensdrecht. (Mede) door meneer is de fusie RoosendaalWoensdrecht met het Markiezaat tot Zuidwest-Brabant mogelijk gemaakt.
  • 2022-heden: oprichter en bestuurslid van coöperatie Energiehandelsplatform Roosendaal.

Cees Dekkers (84):

  • 2002-2024: docent en vrijwilliger bij Organisatie Stichting Ouderen Achter de Computer.
  • 2002-heden: algemeen vrijwilliger bij Organisatie Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. Daar heeft de technische ondersteuning geleverd bij het project Inventarisatie van boerderijen in Roosendaal en de automatisering van het collectie beheer. Ook heeft meneer een groot aandeel geleverd in de totstandkoming van de websites van de Heemkundekring, verzorgt hij het onderhoud van het internet- en computernetwerken en regelt hij de techniek, het geluid en de PowerPoints bij lezingen.

Peter Dekkers (71):

  • 2004-2024: docent en vrijwilliger bij Organisatie Stichting Ouderen Achter de Computer in zowel Roosendaal als Rucphen.
  • 2014-heden: bestuurslid en algemeen vrijwilliger bij Organisatie Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. Meneer is tot 2019 bestuurslid geweest. Sindsdien is hij nog steeds adviseur. Hij is tot 2023 lid van verschillende werkgroepen geweest, waaronder coördinator van de website en al het drukwerk van het tijdschrift. Meneer is specialist op het gebied van de Tweede Wereldoorlog.

André (Dré) van Roomen (64):

  • 1979-2024: Inspecteur politie/operationeel expert Nationale Politie. Meneer heeft alle denkbare functies binnen de Nationale Politie verricht en stelde alles in dienst van de veiligheid van de burger. Hij was initiator van de buurtpreventie voor de gemeenten Moerdijk, Roosendaal en Rucphen.  Verder was hij de initiator van de internationale contacten in de Benelux en van gemengde Nederlandse en Belgische patrouilles. Ook heeft meneer het idee gelanceerd van het synthetische DNA, het nieuwe wapen vand e politie tegen criminelen. Een primeur voor Zuid-Nederland.
  • 1989-2004: secretaris bij Veilig Verkeer Nederland, afdeling Moerdijk. Hij heeft alle administratieve taken verricht en het verkeersexamen voor (basis)scholen een nieuw leven ingeblazen. Ook is meneer betrokken geweest bij het tot stand komen van verkeerscirculatieplannen en heeft hij meegewerkt aan de organisatie van een tiendaags verkeersveiligheidsproject bij Shell Moerdijk.
  • 2003-2012: jeugdtrainer en -leider bij voetbalvereniging V.V. Virtus voor het team van zijn dochter. Hij heeft bij de club het meisjesvoetbal opgebouwd.
  • 2007-2010: secretaris en voorzitter van Stichting Bewonersplatform Kortendijk. Meneer heeft zich voor verschillende projecten ingezet voor de leefbaarheid van de wijk.
  • 2022-heden: tweede secretaris bij Stichting The Dutch Polar Bears. Hij heeft (onder ander) grondig onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen op de Gerda Hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar is inmiddels ook een boek over verschenen.

Jac van Dongen (79):

  • 2006-heden: voorzitter van Bridgeclub ABC West-Brabant. Heeft in al die jaren vele nieuwe leden gewerfd en jarenlang lesgegeven aan beginnende bridgers. Indien nodig kregen deze beginnende bridgers na het volgen van de cursus ook nog bij hem thuis extra uitleg. Ook besteedde hij veel tijd aan het via de mail versturen van oefenspellen, die daarna in de les behandeld werden. Meneer bezoekt bijna alle vergaderingen van het district West-Brabant en de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Bridgebond.

Martha van Merode (72):

  • 1991-2010: diverse activiteiten bij S&L Zorg. Mevrouw zette zich bijvoorbeeld in tijdens de Avond4Daagse en de Zwem4Daagse. Ook was ze altijd aanwezig op de kerstmarkt en hielp ze met de sinterklaas- en kerstviering.
  • 1991-heden: zwemmen met bewoners van S&L Zorg. Op maandagavonden begeleidt mevrouw de bewoners van het Sterrenbos tijdens hun wekelijkse zwemavond. Ze kent de bewoners allemaal persoonlijk.
  • 1991-heden: Mantelzorger voor naasten en vriendinnen die het nodig hadden. Zo heeft ze voor haar moeder gezorgd, een aangetrouwde tanten en momenteel is ze mantelzorger voor een vriendin.
  • 1995-heden: Wijkhoofd Kortendijk Roosendaal. Samen met haar echtgenoot Leon van Merode coördineert mevrouw de collectes in de wijk Kortendijk. Dat houdt in de collectebussen in ontvangst nemen, deze in elkaar zetten en vervolgens naar de collectanten brengen. Maar ook de bussen weer ophalen, het Roosendaalse bestuur helpen met tellen en de collectanten bedanken met een persoonlijke kaart.
  • 1995-heden: collectant voor de Hartstichting in de wijk Kortendijk.

Leon van Merode (78):

  • 1991-heden: zwemmen met bewoners van S&L Zorg Sterrenbos. Iedere maandagavond begeleidt meneer de bewoners van het Sterrenbos tijdens hun wekelijkse zwemavond. Hij kent iedereen persoonlijk.
  • 1995-2015: bestuurslid en cursusondersteuner bij Hartstichting afdeling Roosendaal. Naast verantwoordelijkheden binnen het bestuur heeft meneer zich ook ingezet voor reanimatiecursussen. Voor die cursussen organiseerde hij alles: ledenadministratie, PR in kranten en flyers, contactpersoon voor organisatie cursussen op locaties, onderhoud reanimatiepoppen en het regelen van trainers voor iedere cursus.
  • 1995-heden: wijkhoofd Kortendijk Roosendaal. Samen met zijn echtgenote Martha van Merode coördineert meneer de collectes in de wijk Kortendijk. Dat houdt in de collectebussen in ontvangst nemen, deze in elkaar zetten en vervolgens naar de collectanten brengen. Maar ook de bussen weer ophalen, het Roosendaalse bestuur helpen met tellen en de collectanten bedanken met een persoonlijke kaart. Gemiddeld zijn er tussen de 15-30 collectanten in de wijk.
  • 1995-heden: collectant voor Hartstichting in de wijk Kortendijk.

Johan van Merriënboer (80):

  • 1979-2004:  secretaris bij voetbalvereniging De Schutters in Stampersgat. Hij verzorgde alle administratie van de verening. Ook heeft meneer naam gemaakt als goede keeper.
  • 1984-heden: invullen belastingformulieren en opleider invullen formulieren Vakbond FNV, Meneer begon met het invullen van leden van de vakbond die dat zelf niet meer konden. Later heeft hij een cursus gevolgd om opleider te worden voor collega’s om ook voor leden belastingformulieren in te vullen.
  • 2004-heden: chauffeur en secretaris bij Buurtbusvereniging Steenbergen-Oud-Gastel. Ook heeft meneer een periode de voorzitter vervangen. Samen met de voorzitter bereidt meneer alle vergaderingen voor en houdt hij de administratie van de vereniging bij.

Wouwse Plantage

René van Poppe (71):

  • 1989-heden: bestuurslid en coördinator bij de Jeugdnatuurgroep. Het doel van de Jeugdnatuurgroep is kinderen dingen leren over de natuur. Dat gebeurt met behulp van opdrachten en spelletjes, jaarlijks zijne r zo’n tien activiteiten. Bijvoorbeeld nestkasten maken, de uilentocht en paddenstoelen zoeken.
  • 2002-2016: bestuurslid Stichting Carnaval Wouwse Plantage. Zo is meneer verkeersregelaar geweest, deed hij de administratie van de optocht, zocht hij donateurs en sponsoren en verrichte hij verschillende hand- en spanddiensten.
  • 2005-2023: secretaris bij de Roosendaalse Lijst. Meneer is vijftien jaar secretaris geweest. Hij kwam vooral op voor de dorpen van de gemeente Roosendaal.
  • 2018-heden: voorzitter van De Nieuwe Wereld (voorheen: Derde Wereldbos). Iedere maand is meneer met de zogenaamde ‘bosploeg’ in het bos aanwezig om onderhoud te plegen. Hij heeft er bovendien mede voor gezorgd dat de stichting is blijven bestaan. Bezoekers van de Natuurpoort bezoeken ook vaak het gebied van de Nieuwe Wereld.
  • 2019-heden: verkeersregelaar tijdens de Wandelvierdaagse Roosendaal en Wandel3Daagse Wouwse Plantage.
  • 2021-heden: fotograaf voor Surplus. Meneer maakt foto’s bij verschillende activiteiten van de zorgorganisatie.

Nispen

Frank Kerstens (68):

  • 1994-heden: bestuurslid Stichting Wit Gele Kruis Nispen, sinds 1995 voorzitter. Het Wit Gele Kruis is een organisatie die zich voor het behoud van gezondheidsvoorzieningen in Nispen, zoals een consultatiebureau, fysiotherapeut, bloedprikdienst etc.
  • 2019-heden: voorzitter Organisatie Dorpshuis Nisipa. Heeft zich ingezet om het Dorpshuis verder te ontwikkelen. Meneer helpt ook met de organisatie van activiteiten als de carnavalsmiddag en kerstviering.
  • 2022-heden: zet zich in als rol van voorzitter voor de werkgroep: verhuizing dorpshuis naar de kerk. Deze werkgroep is opgezet omdat in 2022 na zeven jaar plannen maken de verhuizing niet door zou kunnen gaan. Onlangs werd bekend dat het dorpshuis tóch naar de kerk verhuist.

Bert Jacobs (52):

  • 2013-heden: penningmeester dorpshuis Nisipa. Heeft het dorpshuis door een financieel roerige tijd geholpen. Vanuit de gemeente werden steeds professionelere begrotingen en rapporten opgevraagd, met financiële doorkijken naar de volgende tien jaar. Heeft meneer allemaal opgezet en verzorgd. Ook heeft meneer een grote bijdrage geleverd in het plan voor de verhuizing van het dorpshuis.
  • 2006-2018: in 2005 is meneer lid geworden van de werkgroep Nispen Feest 1050 jarig bestaan en 850 jaar Parochie Nispen in de rol van penningmeester. Uit de werkgroep is in 2008 uiteindelijk Stichting Cultureel Nispen ontstaan. Ook na zijn afscheid als penningmeester draagt hij zijn steentje nog bij.
  • 2022-heden: financieel expert bij de werkgroep verhuizing dorpshuis naar de kerk in Nispen. Deze werkgroep is opgezet omdat in 2022 na zeven jaar plannen maken de verhuizing niet door zou kunnen gaan. Onlangs werd bekend dat het dorpshuis tóch naar de kerk verhuist. Meneer heeft zich ook ingezet voor een samenwerking met het parochiebestuur van de Norbertusparochie, waaronder de kerk valt voor behoud van de kerk van Nispen.
  • 2024-heden: penningmeester Stichting Wit Gele Kruis Nispen.
  • 1988-2018: voorzitter en penningmeester van zangkoor St. Caecilia. Sinds 1988 lid en vanaf 2000 voorzitter en penningmeester.

Charl Goossens (57):

  • 1990-heden: directeur-eigenaar van Handelskwekerij GOVA. Eén van de grootste gespecialiseerde laurierkwekerijen in Europa, waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Zijn ook twee nieuwe bedrijven uit ontstaan: Varta en Dubbel Doel Flora, die zich richten op het onderzoeken een commercialiseren van reststromen in de land- en tuinbouw.
  • 1998-heden: bestuurslid en secretaris van de Thoolse Duik- en reddingsbrigade De Snokdolf. Naast zijn rol als secretaris is hij ook ‘schaduwvoorzitter’ en neemt hij het inplannen van de beschikbaarheid van het zwembad voor zijn rekening. Daarnaast verzorgt hij cursussen waardoor ook kansarme jongeren kunnen duiken.
  • 2005-2014: lid, penningmeester en voorzitter van Stichting Bewonersplatform Nispen. Hij is de geestelijk vader van het project De Heerlijckheid Nispen. Hierdoor zijn het Kerkplein en het gebied achter de kerk (veilig voetpad naar de school, openluchttheater en turftuin) gerenoveerd en gerealiseerd. Ook het merk Heerlijckheid Nispen is hierdoor ontstaan. In 2015 won het dorp de Dorpenderby.
  • 2011-heden: adviseur en bestuurslid van Stichting Dorpshuis Nisipa. Hij bedacht een alternatieve methode voor de subsidieverlening aan de buurthuizen van de gemeente Roosendaal: transparant en objectief berekenbaar. Sinds 2022 is meneer bestuurslid.
  • 2014-2022: lid, raadslid en fractievoorzitter Roosendaalse Lijst.