Oudenbosch

Het regent maandagavond vallende sterren

Emma Janvier Emma Janvier

Ieder jaar halverwege augustus is de Perseïdenzwerm te bewonderen. Een zogenaamde meteorenregen waarbij je tientallen vallende sterren kan tellen. Dit jaar is de zwerm op maandagvond 12 augustus op zijn sterkst weten ze bij volksterrenwacht Tivoli in Oudenbosch te vertellen.

“Het is een heldere dag, dus als je in de richting van het noordoosten kijkt kan je misschien wel tussen de vijftig en zestig zogenaamde vallende sterren zien”, vertelt Herman Vissia, voorzitter van de sterrenwacht. Vanuit hun koepel helemaal bovenin de toren kan je 360 graden uitkijken over heel de hemel en de omgeving.

Vallende ster is geen ster

“Vallende sterren zijn eigenlijk geen echte sterren”, gaat Herman verder. “Waar de aarde een baan om de zon aflegt, is er ook een komeet die dit doet. Die komeet laat kleine stukjes gruis en steen achter en wij vliegen door die overblijfselen heen. Als die stukjes met honderduizenden kilometers per uur op onze atmosfeer slaan lichten ze op.” En wanneer dat gebeurt zien wij vallende sterren.

Deze specifieke meteorenregen wordt volgens Herman ook wel de Perseïdenzwerm genoemd. “Dat stamt af van het sterrenbeeld ‘Persues’. Het lijkt net alsof de vallende sterren uit dat sterrenbeeld komen gevallen, maar het heeft voor de rest niets met elkaar te maken.”

Ligbed in de achtertuin

En deze Perseïden zijn dus op maandagavond te bewonderen. Herman raad iedereen aan om met een ligstoel in de tuin te gaan zitten. “Als je rond een uur of half elf naar buiten gaat en naar het noordoosten kijkt kan je ze het beste zien. Ga met een paar vrienden kijken hoeveel je er kan tellen in een uur.”

Herman gaat zelf ook vanuit zijn eigen tuin kijken in plaats van vanuit de koepel. “Daar krijg je een stijve nek als je een uur naar boven moet kijken”, lacht hij. Dinsdag- en woensdagavond is de zwerm ook nog te bewonderen, maar dan zijn ze een stuk minder duidelijk. “Dan zie je nog maar de helft van wat je op het hoogtepunt kan zien”, aldus Vissia.