Putte

Hidde Bult (76) wint Gouden Lepelaar ‘Het is een enorme eer’

Rick Minnebach Rick Minnebach

Het was een grote verrassing voor de vogelliefhebber uit Putte. Hidde Bult heeft voor zijn jarenlange onderzoek naar de populatie van broedvogels in West-Brabant de Gouden Lepelaar gekregen. Elk jaar wordt de prijs uitgereikt voor uitzonderlijke bijdragen aan de bescherming van vogels.

“Ik zou gaan lunchen met mijn dochter Merel”, blikt Bult terug op het moment. “Bij aankomst bij landgoed Mattemburgh leek er een trouwreceptie bezig te zijn. Maar het bleek voor mij te zijn! Het is een enorme eer dat ik deze prijs heb mogen ontvangen. Ook omdat er een hele reeks illustere voorgaande winnaars zijn die de prijs in ontvangst hebben genomen.”

De Gouden Lepelaar is een klein speldje dat wordt uitgereikt aan personen die op uitzonderlijke wijze hebben bijgedragen aan de bescherming van vogels, nationaal of internationaal, bijvoorbeeld doordat zij zich langdurig op een veelzijdige manier hebben ingezet voor de bescherming van vogels óf op een bijzondere of op vernieuwende wijze hebben bijdragen aan de bescherming van vogels. Bron: Vogelbescherming Nederland

Genomineerd

Sinds Bult in 1978 in Putte is gaan wonen, houdt hij zich bezig met het registreren van de vogels om hem heen. “Zeker in het zuidelijke deel van de Brabantse Wal was het een onbekend gebied. Men dacht dat er iets van zes soorten broedvogels zaten, maar het bleken er honderd te zijn. Gaandeweg ben ik inventarisatiewerk gaan doen voor Staatsbosbeheer en ben ik op meerdere plekken gaan tellen. Zodoende ben ik vanaf 1990 voor SWEV (Stichting Samenwerkingsverband West-Brabantse Vogelwerkgroepen) onderzoek gaan doen naar de vogels in West-Brabant.”

In samenwerking met andere vogelaars van de stichting is het boek ‘Atlas Van De West-Brabantse Broedvogels’ ontstaan. In het boek wordt uitgebreid vertelt over de verschillende soorten vogels en wordt de populatie hiervan in kaart gebracht. “Om de vijf jaar tellen we in een gebied de populatie. Vogels reageren heel snel op veranderingen in de natuur. Als het slecht gaat in de natuur verdwijnen ze heel vlug naar een betere plek. Met deze informatie kun je zien of het milieu verbetert of verslechtert in een gebied.”

De laatste Wulpen roepen erom

Verandering

Dat de natuur verandert in de Brabantse Wal, merkt Bult goed. Als een ware vogelfluisteraar verstaat hij het gekwetter van de vogels om zich heen. Hij vergelijkt de situatie op de Kalmthoutse heide met een McDonald’s menu: “De vogels lijden erg onder de stikstof en verdroging. Alle zeldzame vogels zoals Korhoenders, Tapuiten, Geelgors en Wulpen zijn uit het gebied verdwenen. Wat overblijft zijn vogels die je overal in Nederland kunt vinden.”

“Vroeger was mijn favoriete geluid die van de Wulp. Een prachtig, melancholisch geluid. Voorheen zaten er vijftig broedparen op de Kalmthoutse Heide. Nu zijn er nog twee á drie over. En dat is bijzonder, want het is zowat de enige heide in Noordwest-Europa waar nog Wulpen zitten. Ik hoop dat er meer aandacht komt voor de natuur en dat de problemen van stikstof en verdroging op de Brabantse wal zo snel mogelijk worden aangepakt. De laatste Wulpen roepen erom.”

Lees ook: Stefan neemt je mee op vogelexcursie: ‘Vogels kijken kan altijd en overal’ Lees ook: In dit boskantoor kunnen boswachters mobiel werken