Halsteren

Hier ligt de grootste drugsput van Nederland: ‘Nog nooit gezien dit’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Niet eerder was het mogelijk voor de media om bij de gigantische drugsput in natuurgebied de Brabantse Wal bij Halsteren te kijken, tot vandaag. Ruim anderhalf jaar geleden is de vondst gedaan die we nu de grootste van Nederland mogen noemen. Het gebied ging eenmalig open voor journalisten.

Op een mistige ochtend kan de drugsput op veel aandacht rekenen van de media. Zowel landelijk als lokaal. “Dit is écht de grootste dumping van heel Nederland”, vertelt gedeputeerde Hagar Roijackers, die gaat over natuur, milieu en Brabants programma landelijk gebied. “We maken niet vaak mee dat een dumping zo’n grote impact heeft op een gebied.”

Ik schrok er meteen heel erg van.

Ook boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap kan rekenen op veel media-aandacht. Op 23 maart 2021 trof hij de drugsput aan in het beschermde natuurgebied (Natura2000-gebied). “Ik vond een put in de bodem, waar een soort luik overheen zat”, onthult De Jonge. Nadat de boswachter een heleboel takken en dennennaalden weghaalt en het luik opent, stuit hij op flink wat drugsafval. “Die vervuiling is hier helemaal de bodem ingetrokken.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Boswachter Erik de Jonge in ‘zijn’ bos, kijkend naar de enorme drugsput.

“Ik schrok er meteen heel erg van”, vertelt de natuurbeschermer. Vaker vond hij al drugsafval, maar ditmaal is het dus echt goed mis. “Ik dacht toen gelijk: als hier zo’n put zit en het is de bodem ingezakt, dan is de schade veel groter dan dat ik nu gezien heb. En dat blijkt nu ook wel.” Er is in totaal 4250 kubieke meter natuurgebied bevuild geraakt door het drugsafval, en ook 7-miljoen liter grondwater.

Lange adem

De werkzaamheden zijn nu in volle gang. De bodem wordt gesaneerd. “Er zijn al zo’n 400 bomen verwijderd. Er wordt nu een enorm gat gegraven in duizend jaar oud stuifduin. De bodem is helemaal kapot door de chemicaliën”, laat de boswachter weten. De gevolgen van de drugslozing zijn enorm. Hij maakt zich dan ook erg zorgen over het grote gebied. “Iedere keer als ik hier kom sta ik weer versteld van hoe heftig dit eigenlijk is.”

Ik maak het voor mijn pensioen niet meer mee dat hier een volwassen bos staat.

Voor dat alle drie de saneringstappen gedaan zijn, zijn we volgens De Jonge ruim anderhalf jaar verder. “Vervolgens moet de grond weer worden aangevuld en zal het bodemleven zich moeten herstellen, vóórdat we weer bebossing kunnen planten.” Hij denkt dan ook dat we pas over vier á vijf jaar weer een jong stuk bos kunnen zien op dit gedeelte van de Brabantse Wal. “Ik maak het voor mijn pensioen niet meer mee dat hier een volwassen bos staat”, besluit een teleurgestelde boswachter.

Boos

“Ik vind het echt afschuwelijk dat mensen dit in hun hoofd halen.” Als de boswachter dan om een boodschap gevraagd wordt richting de drugsafval lozers, moet hij lang nadenken. “Ik moet wel netjes blijven hé?”, begint hij. Vervolgens roept hij op om dit alsjeblieft nooit meer te doen, omdat de natuur er flink kapot aan gaat. “Dit moet je echt niet willen, wie je ook bent. ”

De drugsput is enorm.