Historisch vertoon in haven Dinteloord: ‘Varende monumenten van de bietenteelt’
Al twee eeuwen is de bietenteelt en suikerproductie niet meer weg te denken uit West-Brabant. De Zeeuwse beurtschippers brachten vroeger de bietenladingen per schip, vanuit Zuid-Beveland, over de Oosterschelde en langs de Eendracht naar Dinteloord. Om deze traditie in ere te houden is er de jaarlijkse Bietentocht. Donderdag was de finish bij de haven van Dinteloord. Een bijeenkomst met een feestelijk tintje, want Steenbergen viert het 750-jarig bestaan van de stad én het zilveren jubileum van de huidige gemeente.
Het is een indrukwekkende verzameling van historische, houten binnenvaartschepen met sierlijk snijwerk. De zeilen staan fier gebold in de wind, het koperwerk aan de masten en railingen glimt in de warme najaarszon. Het zijn varende monumenten die nauw verbonden zijn aan de suikerproductie in de regio. Aan de wal zingt een vrouwenkoor uit volle borst. “Pak je rokken en zwieren, de mannen versieren”, klinkt het vanuit de feesttent. De dames komen uit Gouda, zo vertelt één van hen na afloop van het optreden. Ze zijn speciaal voor deze dag naar Dinteloord gekomen en brengen onvervalste zeemansliederen ten gehore.
Feestje
De aangemeerde schepen zijn van particulieren, of van stichtingen die het onderhoud in beheer hebben. Zo ook de Stichting Zeeuwse Beurtvaart. Joost Friebel staat bij het verenigingsschip, de Terra Nova. Daar zijn ook de prijsuitreikingen en komen de vrijwilligers bij elkaar. “Het is fantastisch om met vrienden en kennissen zo’n feestje te kunnen maken”, zegt hij.
Friebel zelf is ook eigenaar van een platbodem, waar hij op woont. “We kijken er elk jaar weer naar uit om collectief door Zeeland te mogen varen.” De schepen hebben geen functie meer. Weliswaar heeft suikerproducent Cosun speciaal voor de deelnemers een voorraadje bieten ter beschikking gesteld, maar dat is vooral symbolisch. “Tegenwoordig gaat alles over de weg”, aldus Friebel. In Nederland zijn nog zo’n paarduizend historische binnenvaartschepen bewaard gebleven, daarvan doen 24 platbodems mee aan de Bietentocht.