Willemstad

Historische foto’s fleuren straten Willemstad op

Elektriciteitskast bij het Wapen van Willemstad.

Elektriciteitskast bij het Wapen van Willemstad.

Herbert Kats Herbert Kats

Historische foto’s gaan de straten van Willemstad verlevendigen. Op elektriciteitskasten is voortaan te zien hoe het vestingstadje er vroeger uitzag.

Het gaat om beelden van onder meer het oude stadshart, de haven, historische gebeurtenissen en het dagelijks leven in Willemstad. Andere steden in de gemeente volgen, met Klundert als eerstvolgende. Tot en met 2027 is jaarlijks een bedrag van 5.000 euro beschikbaar.

De verschillende punten In de vesting waar de oude foto’s op kastjes te zien zijn.

De gemeente Moerdijk ziet het bijzondere kunstproject als manier om het rijke erfgoed te vieren. Het is opgezet in samenwerking met het West-Brabants Archief en gemeente Moerdijk. Elk kunstwerk is voorzien van een korte toelichting.

In Willemstad zelf prijken op zeven kasten historische foto’s. Op een achtste kast aan de Benedenkade staat een recente foto van Jos Bezemer. Die kreeg de titel ‘Willemstad laat op de avond’ en won vorig jaar de fotowedstrijd in het kader van 400 jaar Mauritshuis.

“Dit initiatief brengt het verleden letterlijk naar de straten, waardoor bewoners en bezoekers een nieuwe manier krijgen om de geschiedenis van Willemstad te ervaren”, licht wethouder Bennie Blom toe. “Met dit project worden onze bewoners betrokken bij het behoud van cultureel erfgoed en krijgen toeristen ook een nieuw perspectief op het historische karakter van Willemstad.”