Hoe Guido ontdekte dat The Great Escape een Bergs linkje heeft
Guido ontdekte het indrukwekkende verhaal van de piloot die met zijn Spitfire in 1941 neer is gestort in bosgebied rond Bergen op Zoom.
Wat begon met een ontspannende wandeling in het bos en de vondst van een klein stukje metaal, ging over in een jarenlange zoektocht met verassend einde. Guido Almekinders heeft de restanten van een Spitfire gevonden in een bos net buiten Bergen op Zoom. En het verhaal van de piloot die in het toestel vloog, blijkt heel bijzonder te zijn.
Tijdens een gesprek met Guido laat hij het stukje metaal zien dat hij heeft gevonden. Je oog moet er maar net op vallen, zo klein is het. “Toen ik er goed naar keek, zag ik dat er nummers op staan. Kijk maar”, wijst hij aan. Uit nieuwsgierigheid zocht hij op wat de nummers konden betekenen en na wat speurwerk bleek het een piepklein onderdeel te zijn van een Spitfire.
Een Spitfire is een Brits gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Maar dit is geen vliegtuig waarmee werd geschoten. “Met deze Spitfire werd luchtfoto’s gemaakt van bijvoorbeeld Duitse kampen of -gevechtsvoertuigen”, legt Guido uit. Het waren vliegtuigen die van Engeland naar Berlijn en terug konden vliegen. Ter vergelijking: de gevechtsvariant redde het net tot halverwege Nederland.
Guido bleef speuren en terug gaan naar de plek. Daar heeft hij kratten vol restanten van de gecrashte Spitfire gevonden. Schroefjes, boutjes, labels, stukken glas en delen van knoppen. “Iedere keer vond ik wel iets.” Maar ook het onderzoek dat hij naar het vliegtuig deed leverde hem veel op. Hij ontdekte de naam van de piloot en zocht vervolgens wat er met hem gebeurde ná de crash.
Wie kent de film The Great Escape? Het is een oorlogsfilm uit 1963, die een waargebeurd verhaal laat zien van de Tweede wereldoorlog. De film gaat over een gevangenenkamp in Duitsland, waar ruim zeshonderd man heeft gewerkt aan een gigantisch ontspanningsplan. Wat blijkt? De Spitfire-piloot die Guido heeft onderzocht, werd direct na de crash opgepakt in het bosgebied van Bergen op Zoom. Hij is naar een gevangenenkamp gebracht en nam uiteindelijk deel aan ‘the Great Escape’.
Camp Stalag Luft 3
De piloot die in de gecrashte Spitfire vloog heette Charles Hall. Op 28 december 1941 vloog hij over Bergen op Zoom, toen zijn vliegtuig ermee stopte. Hij redde zichzelf door met behulp van een parachute uit de Spitfire te springen. “Nadat hij is opgepakt, werd hij eerst naar een kamp gebracht in een Duits kasteel. Samen met andere gevangenen wilde hij daar ontsnappen door met behulp van een lang touw uit de droge slotgracht rond het kasteel te klimmen. Een paar anderen zouden wat herrie gaan schoppen als afleiding.” Maar vlak voordat moment plaats zou vinden, werd Charles naar een andere locatie gebracht.
Charles kwam terecht in kamp Stalag Luft 3. Dat lag in een deel van Duitsland dat tegenwoordig bij Polen hoort. In dit kamp werkten zo’n zeshonderd gevangenen aan een ontsnappingsplan. Tweehonderd van deze gevangenen zouden via een tunnel, die ze Harry noemden, ontsnappen. Uiteindelijk zijn 76 gevangenen daadwerkelijk door de tunnel ontsnapt. Charles was één van hen.
Binnen enkele dagen na de ontsnapping zijn de meeste gevangenen weer opgepakt. Hitler was zó boos, dat hij opdracht gaf om vijftig van hen dood te schieten. Charles hoorde bij die vijftig. Zijn graf ligt in Polen.
Ik kon zijn familie een hoop details vertellen die ze niet wisten.
Het verhaal van Charles is de afgelopen jaren helemaal uitgezocht door Guido. “Daar heb ik natuurlijk ook hulp bij gehad.” Zo heeft hij bijvoorbeeld contact gehad met mensen uit Noorwegen en Engeland. Uiteindelijk ontdekte hij dat een familielid van Charles in Groningen woont. “Ik heb contact met haar gezocht en verteld wat ik allemaal had ontdekt. Daar was ze blij mee. Ik kon de familie een hoop details vertellen die ze niet wisten.”