Hoe Roosendaal weer in balans wil komen door de kwaliteitssprong
Winy Maas en Arwen van Gestel voor het HUIS van Roosendaal (foto: gemeente Roosendaal)
Roosendaal raakt uit balans, meent de gemeente. De leefbaarheid staat onder druk, er is sprake van vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt, en de woningnood is hoog. Daarom werkt de gemeente aan de zogenoemde kwaliteitssprong, wat inhoudt dat ze de stad en dorpen naar een hoger niveau wil tillen.
“Roosendaal moet terug in balans komen”, zegt wethouder Arwen van Gestel. De gemeente wil graag een 100 duizend+ gemeente worden. “Maar een stad is meer dan alleen stenen. Bij ieder nieuw huis zitten opgaves als energie, winkels, kantoren, sportverenigingen, cultuur, onderwijs en zorg. Er moet een balans zijn.”
Ondanks dat de gemeente graag wil groeien, is ze juist gekrompen. “Het afgelopen decennium is onze gemeente met 0,1 procent aan inwoners gekrompen. En dat terwijl vergelijkbare steden juist groeiden met zes tot zeven procent.” Het zijn dan vaak jonge mensen die uit Roosendaal vertrekken, en niet meer terugkomen.
Volgens Van Gestel zit de gemeente in een negatieve spiraal. “Er is veel vergrijzing, daardoor ontstaat een kleiner wordende arbeidspopulatie en komen er tekorten in de zorg, het onderwijs en bijvoorbeeld bij huisartsen.” Dat moet dus anders. “Roosendaal moet leuk en groen zijn om in te wonen, en perspectief bieden voor de toekomst.”
Schaalsprongvisie en toekomstvisie
Om het totaalplaatje te verbeteren wil de gemeente een kwaliteitssprong maken. Maar hoe pakken ze dat aan? “Dat doen we door het gesprek aan te gaan met zowel inwoners als bezoekers van de gemeente”, legt programmamanager Gabriel Jas uit. “We gaan eventuele oplossingen testen, denk bijvoorbeeld aan de proeftuinen. Dat duurt soms wat langer, want kwaliteit kost tijd.” Voor de zomer van 2024 moet deze schaalsprongvisie klaar zijn.
Het is aan de bekende architect Winy Maas de taak om een toekomstvisie voor de gemeente te creëren. Hoe die eruit gaat zien, is nog niet bekend. “Er is nog geen werktitel voor dit project, omdat we er blanco in gaan”, zegt hij. “Grote voordelen aan Roosendaal zijn dat de gemeente tussen het groen ligt, daarnaast heeft Roosendaal geen overheersend karakter als monumentale panden waardoor je wat meer vrijheid hebt. En de ligging van Roosendaal is goed: tussen Rotterdam en Antwerpen, en Vlissingen en Eindhoven.”
Voorbereiden op de toekomst
Deze visies moeten bijdragen aan hoe Roosendaal er in 2040 uit zal zien. “En om dat te verwezenlijken blijven we de inwoners om hun mening vragen”, vervolgt wethouder Van Gestel. “Dat doen we door ze per gebied of idee meerdere opties aan te bieden.” Denk bijvoorbeeld aan een spoorzone zoals in Tilburg, waar de Lochal zit en meerdere horecagelegenheden. Of juist meer woningbouw in het spoorgebied.
En is die deadline van 2040 dan echt de harde deadline voor een beter Roosendaal? “Nee”, verklaart Van Gestel. “Sommige doelen zullen we eerder bereiken, sommige pas later. We gaan de hele gemeente een kwaliteitsimpuls geven zodat we voorbereid zijn op de toekomst.”