Hoe vaak en waarom vergadert de Roosendaalse gemeenteraad achter gesloten deuren?
Foto: Shutterstock
In de afgelopen tien jaar heeft de gemeente Roosendaal in totaal 22 keer besloten vergaderd, verdeeld over twaalf dossiers. Dit blijkt uit de beantwoording van raadsvragen door burgemeester en wethouders. Hoewel de meeste vergaderingen openbaar zijn, zijn er situaties waarin de gemeenteraad ervoor kiest om achter gesloten deuren te vergaderen. Maar waarom mocht dat niet in een openbare vergadering?
In de meeste gevallen was een besloten vergadering nodig om het financieel of economisch belang van de gemeente te beschermen. In 2019 en in 2024 werd de bescherming van personen en privacy een aantal keer opgevoerd als reden. Een opvallend dossier kwam tussen 2022 en 2024 zes keer aan bod, verspreid over verschillende jaren in vergaderingen.
Wat ook opvalt is dat in 2018 het aantal besloten vergaderingen toeneemt. We zien een piek in 2023. Er zijn in dat jaar vier raadsvergaderingen achter gesloten deuren en vijf besloten commissievergaderingen. Voor Sjef van der Touw (Roosendaalse Lijst), reden om kritische vragen te stellen over de aantallen en de redenen van deze geheime vergaderingen. In de, openbare, commissievergadering van donderdagavond benadrukt hij dat transparantie belangrijk blijft. “We begrijpen dat bepaalde onderwerpen gevoelig zijn, maar de raad moet goed uitleggen waarom beslotenheid nodig is”, aldus Van der Touw.
Overzicht geheime stukken
Besloten vergaderingen roepen vaak vragen op over openheid en inspraak. Inwoners willen weten wat er speelt, vooral als het gaat om financiële belangen of privacykwesties. Burgemeester Mark Buijs merkt op dat besloten vergaderingen slechts in uitzonderlijke gevallen plaatsvinden. Hij legt uit dat de grondslagen altijd juridisch getoetst worden. “Het belang van de gemeente of de privacy van betrokkenen staat hierbij voorop,” aldus Buijs.
De Roosendaalse Lijst wil dat Roosendaal, net als Bergen op Zoom, een register openbaar maakt met een overzicht van geheime stukken. In dit register zijn dan het onderwerp, de reden van geheimhouding, de periode en een korte omschrijving van het onderwerp te vinden. De burgemeester zegde donderdag toe te onderzoeken of en zo ja hoe zo’n register in Roosendaal ingevoerd kan worden.