Holocaustmonument Levenslicht week lang te zien in Bergen op Zoom
In Bergen op Zoom is een week lang het Holocaustmonument Levenslicht te zien. Levenslicht herdenkt de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz 75 jaar geleden.
Burgemeester Frank Petter heeft woensdag Levenslicht onthuld, een tijdelijk monument om de bevrijding te herdenken van concentratiekamp Auschwitz. Het monument staat op de grote binnenplaats van het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Het monument Levenslicht hoort bij een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er doen zo’n 170 gemeenten mee aan het project.
104.000 Nederlanders vermoord in Auschwitz
In de Tweede Wereldoorlog zijn er in Auschwitz 104.000 Nederlanders vermoord door de Duitsers. Auschwitz was niet alleen een concentratiekamp, maar ook een vernietigingskamp. Op 27 januari is het precies 75 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd. Om dat te herdenken heeft kunstenaar Daan Roosegaarde het monument Levenslicht gemaakt. “Het verhaal achter het monument is het herdenken van de 104.000 slachtoffers uit Nederland. Joden, Roma, Sinti, die zijn vervolgd, gedeporteerd en voor het overgrote deel ook vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog,” vertelt Lex Lensink van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal.
Stenen die lijken te ademen
In de culturen van de Roma, Sinti en Joodse gemeenschap spelen stenen een belangrijke rol bij herdenkingen. Daarom heeft Roosegaarde voor het monument 104.000 steentjes gebruikt: een steentje voor elke Nederlander die is gestorven in Auschwitz. De steentjes zijn verdeeld over 170 gemeenten in Nederland. Lensink: “De stenen lichten op door het fluoriscerende licht dat er op zit. En het licht gaat langzaam uit en langzaam weer aan. Als een soort ademen, om op die manier het leven toch ook te herdenken.”
Nooit vergeten wat er is gebeurd
Burgemeester Frank Petter is onder de indruk van Levenslicht. “Het is heel bijzonder dat we hier deze stenen laten oplichten. Zoals u misschien weet is de Joodse traditie van het neerleggen van een steen een soort getuigenis. Op veel Joodse begraafplaatsen zie je ook stenen gelegd worden. En hier liggen de stenen als een getuigenis, omdat we nooit mogen vergeten wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is.”
Levenslicht is maar 1 week te zien
Levenslicht is nog te zien tot en met woensdag 29 januari op de binnenplaats van het Markiezenhof. Het Markiezenhof ligt aan de Steenbergsestraat in Bergen op Zoom. De beste tijd om Levenslicht te bekijken, is als het donker is. Daarom is het monument elke dag te bezoeken tot 20.30 uur. Burgemeester Petter: “Deze locatie is natuurlijk het hart van de gemeente Bergen op Zoom, het historische hart. En om zoiets juist ook in je hart met je mee te dragen, is denk ik heel belangrijk.”