Hond Buster wordt opgeleid om bedwantsen op te sporen
Mike en zijn hond Buster.
Bedwantsen in huis: daar zit niemand op te wachten. De kleine kriebelbeestjes kruipen in naden en kieren van bedden en matrassen en reizen graag mee in bagage en kleding. Op het eerste oog zie je ze niet. Maar hond Buster heeft er een neusje voor. Hij is namelijk in opleiding om de insecten op te sporen.
Ratten vrezen Busters baasje, Mike Heutink, al langer. Hij staat namelijk ook bekend als de Rat Buster. Met een luchtbuks schiet hij ratten dood. En als het aan hem ligt breidt hij zijn onderneming volgend jaar uit met Buster als Bug Buster. “Ik ben Buster nu nog aan het trainen om hem de geur van levende bedwantsen te laten herkennen”, vertelt hij. “Het is de bedoeling om volgend jaar een certificaat te halen.” Dat zou Buster de eerste gecertificeerde bedwants-speurhond van Nederland maken.
Buster is bijna acht maanden oud en is een Hannoverscher Schweisshund (Hannoveraanse Zweethond). Dit ras staat bekend om zijn uitstekende reuk. Buster is Mike zijn zesde zweethond. Mike heeft jarenlang gejaagd en ook een hele tijd met zijn vorige honden aangereden of doodgeschoten dieren opgespoord. “Werken met Buster is eigenlijk hetzelfde, maar ook weer heel anders.”
Want in plaats van het opsporen van dode dieren, moet Buster levende bedwantsen opsporen. Die hebben een hele specifieke geur, die mensen niet (zomaar) kunnen ruiken. “Ze zeggen dat bedwantsen naar zoete amandelen ruiken”, legt hij uit. Hoe leer je zoiets dan aan een hond? “Daar zijn verschillende manieren voor.”
Ik leg liever geen buisje met levende bedwantsen in mijn woonkamer weg.
Een optie is om een buisje met levende betwantsen te verstoppen. “Ik train nu nog in mijn woonkamer. Daar leg je liever geen levende bedwantsen weg.” Gelukkig is er ook de mogelijkheid om speciale buisjes met daarin een vloeistof met de geur van de kriebelinsecten te gebruiken. Deze worden gemaakt door de Bed Bug Foundation in Engeland, en zijn erg duur. “Acht buisjes kosten samen driehonderd euro. Daar haal je ongeveer veertig druppeltjes uit.”
Ondanks dat Buster nog redelijk in het begin van zijn opleiding zit, gaat het al erg goed volgens Mike. “Ik kan de buisjes al door heel de woonkamer leggen en hij vindt ze zo.” Maar de uitdaging zit hem niet zozeer in het vinden van de geur, maar in de geur vinden op verschillende locaties.
“Buster moet leren te switchen tussen verschillende locaties. Dus hij moet niet alleen leren in onze woonkamer, maar ook in hotels, vliegtuigen en andere openbare ruimtes. Hij moet leren dat het voor hem niet uit moet maken waar hij is.” Want dat is het moeilijke aan openbare ruimtes: meer indrukken en meer verschillende geuren.
Als Buster eenmaal gecertificeerd bedwants-speurder is, dan kan hij aan de slag. Hij zal dan vooral preventief ingezet worden voor bijvoorbeeld hotels. “Door eens in de zoveel tijd de kamers te laten controleren, zijn de hoteleigenaren er op tijd bij als er bedwantsen zijn. Dat bespaart ze een hoop gedoe. Het is de bedoeling dat Buster uiteindelijk een trefzekerheid van 95 procent haalt.”
Toekomstdromen
Krijgt Buster nog meer taken nadat hij heeft geleerd om bedwantsen op te sporen? “Als ik ver vooruit mag denken, dan wil ik hem ook leren om levende ratten op te sporen”, droomt Mike. Soms moet Mike voor zijn werk als Rat Buster namelijk wel eens één rat vinden in een gigantisch distributiecentrum. “Als Buster ratten kan opsporen zou dat mijn werk een stuk makkelijker maken. Maar dat gaat nog wel even duren hoor.”
Lees ook: Ratten wil je niet en daarom laat Roosendaal ze afschieten