Bergen op Zoom

Hoopgevende proef moet blauwalg uit de Binnenschelde verjagen

Rick Minnebach Rick Minnebach

Maandagochtend is een belangrijke proef in de Binnenschelde in Bergen op Zoom gestart, gericht op het verminderen van de overlast door blauwalg. Bij deze proef werken de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom nauw samen. Gedeputeerde Saskia Boelema, wethouder Hans Peter Verroen van Bergen op Zoom en Waterschap Brabantse Delta waren hierbij aanwezig.

“We willen heel graag dat de Binnenschelde blauwalg vrij wordt”, vertelt wethouder Hans Peter Verroen. “Het is een prachtig recreatiegebied. Mensen komen hier graag langs om te wandelen, te zwemmen of met een bootje te varen. Maar het probleem is dat er veel blauwalg in het gebied voorkomt. Het zou vervelend zijn als je hierdoor het water niet meer in kan. Met de proef die vandaag start willen we de waterkwaliteit zo goed mogelijk krijgen.”

Het wordt afgeraden om te gaan zwemmen in water met blauwalg. Eenmaal in aanraking kun je ziek ervan worden. Last van irritaties aan de ogen of huid, maar ook hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten zijn klachten die voorkomen. Ook kinderen en huisdieren kunnen ernstig ziek hiervan worden. Bron: Ons Water

De proef

Blauwalgen krijgen veel voedingsstoffen als er water wordt ingelaten uit het Volkerak-Zoommeer”, legt Simon Hofstra van het Waterschap uit. “Met een nieuwe techniek willen we het water zuiveren van fosfor, één van de voedingsstoffen van de blauwalgen. Met een pomp wordt er water uit de Binnenschelde gehaald, en met biologische filters wordt het fosfor vastgelegd.”

Resultaten

De test duurt ongeveer een jaar. De eerste maanden wordt het water uit de Binnenschelde getest en behandeld. In de maanden daarna is het water dat vanuit het Volkerak-Zoommeer komt aan de beurt. Mocht de proef een succes zijn, dan zal het systeem mogelijk op grotere schaal worden ingezet langs de Binnenschelde en op andere plekken.