West-Brabant

Horecaondernemers klaar voor carnaval: ‘Dit is waar we het voor doen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In plaats van maandenlange voorbereiding hebben horecaondernemers dit jaar maar anderhalve week de tijd gehad om hun café klaar te stomen voor hét feestweekend van het jaar.

Hoe ze zich daarbij voelen? ‘’Dolblij’’, zegt Niek Bruijs, eigenaar van café de Kaai in Bergen op Zoom. ‘’Dit had niemand verwacht. Ik dacht dat ze de maatregelen over de carnavalsperiode heen zouden tillen.’’ Ook Brigitte Benders van café de Boulevard in Hoogerheide kan het soms nog niet bevatten. ‘’Het gaat ineens enorm snel, de organisatie is even hectisch, maar dat komt goed. Ik heb er enorm veel zin in, we hebben het zo gemist.’’

Dit had niemand verwacht

Bij het Wapen van Roosendaal barstte het feest op donderdag al los. Daar gingen een boel voorbereidingen aan vooraf. ‘’Om 7 uur ’s ochtends stond de eerste tankwagen voor de deur’’, vertelt eigenaresse Maaike Matthijssen. ‘’Daarna werden de fusten en speciaalbieren geleverd.’’ Plannen voor een vorm van carnaval lagen er, maar dat het daadwerkelijk binnen kon gebeuren had de kroegbaas nooit verwacht. ‘’We zijn een paar keer samengekomen met de gemeente Roosendaal en de carnavalsstichting over een buitenfeest. De hoop op een vorm van carnaval was er dus altijd wel. Maar dít, dit had ik tot de laatste persconferentie echt nooit verwacht.’’

Obstakels

Het vinden van personeel was voor alle drie de kroegbazen een flink obstakel. ‘’Wij hebben geen groot personeelsbestand’’, vertelt Bruis. ‘’Bovendien is veel van het horecapersoneel elders gaan werken.’’ Bij het Wapen van Roosendaal zitten momenteel twee personeelsleden thuis met corona. ‘’Het rooster is continu in verandering. Gelukkig is verder alles goed geregeld. Zo lang ik de goede poppetjes op de juiste plekken krijg, kan er niks meer misgaan’’, aldus Matthijssen. De Boulevard in Hoogerheide wordt momenteel verbouwd, waardoor het nog even de vraag gaat zijn waar spullen uit het café opgeslagen kunnen worden. ‘’Hier waren we natuurlijk niet op voorbereid, maar dat regelen we wel.’’

Vooruitzichten

De cafés hebben enorm drukke dagen voor de boeg. ‘’Werkdagen van 22 uur zijn voor ons niet ongewoon’’, vertelt Matthijssen. Ook voor de eigenaar van de Kaai is het flink aanpoten. ‘’Het worden slopende dagen, maar het geeft zo’n goed gevoel om te zien hoeveel plezier mensen hebben. Dat is waar je het voor doet.” Bij de Boulevard zit de sfeer er de hele week al goed in. ‘’We hebben een aantal besprekingen gehad en er zijn al wat bandjes komen oefenen. Daardoor krijg je echt de stemming er al wel in hoor.’’

Drukke planning

Er zijn de komende dagen genoeg activiteiten bij de horecazaken. In het centrum van Tullepetaonestad zijn vier podia geplaatst waar alle lokale bandjes en acts welkom zijn. ‘’Zondag en maandag zal het feest voornamelijk binnen zijn.’’ Op dinsdag zal de hele dag in het teken staan van de afsluiting van carnaval.

In Wjeeldrecht (Hoogerheide) is de agenda ook goed vol. ‘’Zaterdag hebben we het bokkerijdersbal. Op zondag is het spektakelbal, speciaal voor de kinderen van het dorp. ’s Avonds is het Wjeelbal en maandag het La mar zitte bal’’, aldus de eigenaar van de Boulevard. Dinsdag is er een afsluitmiddag, wederom georganiseerd voor kinderen.

Café de Kaai hoopt op een ouderwetse gezellige vastenavend. ‘’Vrijdagavond gaan de deuren open en dan hoop ik dat Bergen op Zoom uitloopt om vastenavend te vieren zoals we dat gewend zijn. Helaas zijn er geen activiteiten wegens corona door de stichting georganiseerd, maar de hoop is dat het een heel groot feest wordt met heel Bergen op Zoom.’’