Huisartsenpost ’s nachts dicht tot Bulkenaar klaar is
De nachtelijke sluiting van de Huisartsenpost West-Brabant (HAPWB) duurt naar verwachting nog tot het nieuwe ziekenhuis Bulkenaar (Bravis) gereed is. Kern van het probleem is en blijft de personele bezetting, laat het Roosendaalse gemeentebestuur weten op vragen van Groen Links en de VLP.
Omdat het een combineerde post in Roosendaal betreft raakt de zaak ook de Bergse spoedzorg, erkent het college. Door het complexe samenspel van factoren zal er niet snel verandering in de situatie komen, is de verwachting. De oplevering van het nieuwe ziekenhuis staat gepland voor 2029.
Arbeidsmarkt
Aan personele invulling wordt hard gewerkt, verzekert het college. Maar de arbeidsmarkt is krap. Daarom kan het gemeentebestuur geen duidelijke schatting geven wanneer de personeelsbezetting op orde is.
De twee Roosendaalse fracties vroegen om opheldering en een duidelijke inschatting hoe lang de nachtelijke sluiting nog duurt. “Momenteel heeft HAPWB voor de gecombineerde post Bergen op Zoom/Roosendaal een tekort aan triagisten van 6,5 fte en een tekort van 0,9 fte aan spreekuurondersteuning voor de huisarts (SOH)”, blijkt uit de uitleg.
Door de avond-nacht-weekenduren hebben medewerkers relatief kleine contracten. Dit betekent dat er circa 18 nieuwe triagisten en 3 nieuwe SOH’s nodig zijn.
Gecompliceerd
De antwoorden op de raadsvragen spreken van ‘een continue proces van verkenningen en nieuwe scenario’s’. Het gaat dan om zowel personele uitdagingen als de grote zorgvraag in de regio. Die situatie duurt zeker voort tot de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis, is de verwachting.
De situatie is gecompliceerd. Naast het huisartsentekort speelt ook dat een toenemend aantal patiënten geen huisarts heeft. Artsen zelf hebben bovendien grote moeite met het vinden van praktijkopvolging. Ook speelt dat er In de regio Bergen op Zoom/RoosendaaI relatief weinig niet-praktijkhoudend huisartsen/waarnemend huisartsen zijn.
Signalen
Sinds 1 februari vindt alle telefonische triage plaats vanuit het call center in Bergen op Zoom. Patiënten kunnen in Roosendaal en Bergen op Zoom terecht voor een consult. In Roosendaal krijgt de arts ondersteuning van een extern ingehuurde medewerker. Die aanpak levert zowel signalen van tevredenheid als van ontevredenheid op, meldt HAPWB.
Er zijn overigens geen situaties bekend van patiënten die medisch nadelige gevolgen ondervonden doordat ze moesten uitwijken. Door het faillissement van Co-Med in Bergen op Zoom was er even een toename in het aantal telefonische contacten. Dat is minder sinds het overdag openen van de passantenpoli op de huisartsenspoedpost in Bergen op Zoom.
Dringende aanbeveling aan wie gebruik moet maken van de HAPWB: altijd eerst bellen!