Hulphond Thyro kan niet met pensioen door te weinig gastgezinnen voor pups
Blindengeleidehond Thyro (7) is lief, trouw en al zes jaar het beste maatje van Bart Langenberg (36) uit Bergen op Zoom. Hij zou eigenlijk binnenkort moeten gaan genieten van zijn oude dag. Maar een opvolger is niet zo makkelijk gevonden. De aanvoer stokt door een tekort aan gastgezinnen voor puppy’s die worden opgevoed tot nieuwe geleidehonden. De opleidingscentra zijn daarom dringend op zoek naar mensen bij wie pups kunnen opgroeien.
“De nood is hoog en er is een lange wachtlijst”, legt Bart uit. Toen hij achttien was, verloor hij door een erfelijke aandoening vrijwel zijn hele gezichtsvermogen. Sindsdien is hij afhankelijk van een blindengeleidehond. De Oudduitse herder Thyro is de tweede hulphond van Bart.
“Met Thyro voel ik mij zelfverzekerd. Hij kijkt voor mij en zorgt ervoor dat ik nergens tegenaan loop. Ik beweeg me daardoor een stuk sneller in de openbare ruimte, ook op plekken waar ik nooit eerder ben geweest. Met Thyro ben ik niet alleen op straat en daardoor voel ik mij veilig”, aldus Bart.
De pups van een hondengeleideschool worden na zeven weken bij een gastgezin geplaatst. Alle kosten voor de verzorging worden betaald. De tijdelijke baasjes moeten regelmatig met hun hond naar een training. Wanneer de dieren een jaar oud zijn, gaan ze terug naar de geleidehondenschool voor een intensieve opleiding.
Het is gewoon een familiehond die je best mag knuffelen en overal mee naar toe mag nemen, zelfs mee op vakantie.
”We zoeken mensen die van honden houden en er energie in willen steken. Niet iedereen is geschikt om een hond in huis te nemen, daarom houden we van tevoren een uitgebreid intakegesprek. Je moet immers wel tijd hebben om lekker met de hond te gaan wandelen en oefeningen te doen. Het is gewoon een familiehond die je best mag knuffelen en overal mee naar toe mag nemen, zelfs mee op vakantie”, legt Ingrid de Graaf van geleidehondenschool Herman Jansen uit aan Omroep Brabant.
Ze merkt dat gastzinnen vaak aarzelen om zich aan te melden omdat ze na een jaar afscheid moeten nemen van de hond. “Terwijl zo’n afscheid niet vervelend hoeft te zijn wanneer je beseft waarom en voor wie je het doet. We bereiden mensen ook goed voor om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bovendien kan het voor sommige mensen juist een extra motivatie zijn om te weten dat je niet twaalf jaar aan een hond vast zit.”
Dat ene dagje dat ik het moeilijk heb, valt daarbij in het niets.
Winny Scheffelaar uit Roosendaal kan erover meepraten. Labradoodle Finley is inmiddels haar zesde hond in huis. “Je moet dit voor iemand anders willen doen en daar hoort nu eenmaal bij dat hij ook weer weggaat. Natuurlijk is dat even lastig, maar dan denk ik aan zijn nieuwe baasje voor wie hij het verschil gaat maken. Dat ene dagje dat ik het moeilijk heb, valt daarbij in het niets.”
Blindengeleidehonden zijn gemiddeld zo’n zes jaar actief voor hun baasje. Thyro moet noodgedwongen nog een tijdje langer door. De wachttijd voor zijn opvolger is inmiddels opgelopen tot zo’n twee jaar. “Ik hoop dat het op tijd gaat lukken, maar het is best spannend”, zegt Bart. Zijn trouwe hond blijft overigens ook na zijn pensioen bij hem. “Wat denk je dan? Thyro is mijn grote vriend.”