Huurder Aalbersestraat Hoogerheide baalt van beschuldigingen woningcorporatie
Het betreffende woonblok aan de Aalbersestraat (Google Streetview)
In augustus 2021 publiceerden we een artikel over een huizenblokje aan de Aalbersestraat te Hoogerheide. Hier wonen met name ouderen en een aantal van hen voelt zich er onveilig door het gedrag van één huurder. Woningcorporatie Mooiland lijkt weinig aan de situatie te willen doen, of er in ieder geval niets over kwijt te willen. Sterker nog, tot grote verontwaardiging van een aantal bewoners wordt nu één van de klagers door de verhuurder ook als onruststoker bestempeld. Hij is woest op de organisatie maar die hult zich grotendeels in stilzwijgen.
Gerard Nieuwboer is één van de mensen die in het blokje wonen en geregeld overlast ervaren. Hij verzamelt, na goed overleg met zijn buren, hun klachten en is namens hen een aantal keren woordvoerder geweest. Onder meer richting de gemeente, politie en woningcorporatie Mooiland.
De meldingen die zoal gedaan zijn over de overlast gevende bewoner liegen er niet om. Die gooit aardappelen naar mensen, brengt zo af en toe de Hitlergroet, spuugde ook in coronatijd naar anderen en bedreigt geregeld bewoners, hun bezoek of voorbijgangers. Zelfs kinderen, huisdieren en medewerkers van thuiszorgorganisaties krijgen soms de volle laag. Er zijn heel wat omwonenden die incidenten hebben doorgegeven aan verhuurder Mooiland maar die doet er weinig mee, is de algemene klacht.
Omgekeerde wereld
Het lijkt erop dat Mooiland sinds enige tijd een nieuwe tactiek heeft gekozen om van de probleemsituatie af te komen. Bewoner Nieuwboer kreeg te horen dat er een ‘onderzoek’ was gehouden bij de bewoners van het huizenblokje en daaruit had de corporatie geconcludeerd dat ook hij voor onrust zorgt. Er werd hem zelfs gemaand daarmee te stoppen.
Onze ombudsman nam contact op met een aantal buren van de beschuldigde huurder en kreeg een heel andere indruk. Met twee van de drie bewoners die we spraken is zelfs nooit contact geweest over de kwestie. Men was zeer verbolgen over de door de wooncorporatie gewekte indruk. De buren zijn juist blij met het feit dat Gerard namens het woonblok de overlast en problemen aankaart bij verhuurder Mooiland. Eén bewoner had in september wel een keer bezoek gehad van een medewerker maar er is ook door hem met geen woord over Nieuwboer gesproken. Wel wacht hij nog steeds op een vervolg op dat gesprek, waarin hij volop klachten uitte over de bewuste amokmaker op de bovenverdieping.
Ontwijkend gedrag medewerker
De betreffende medewerker die zegt een buurtonderzoek te hebben gehouden geeft al even niet thuis als Gerard haar probeert te bereiken. Ze had zelfs laten weten een aantal weken afwezig te zijn maar heeft in die periode wel met andere huurders contact gehad. Nieuwboer heeft de indruk dat zij hem ontwijkt. Zo met huurders omgaan heeft weinig te maken met de eigen integriteits- en gedragscode (pdf) die Mooiland in 2018 online zette.
Mooiland wil opnieuw nergens op ingaan
Vanzelfsprekend deden we opnieuw navraag bij Woningcorporatie Mooiland. Het antwoord bestond uit een kort e-mailtje, verder wil de organisatie nergens op ingaan. In het bericht blijft een woordvoerder het over een “uitgebreid onderzoek naar de leefbaarheid in het complex” hebben. Tevens zouden er diverse stappen ondernomen worden maar inhoudelijk wordt daar niet over uitgeweid, met als inmiddels bekende reden de privacy van betrokkenen. Het doel zou nog altijd zijn de rust in het complex bewaren.
‘Zwakke vertoning’
Gerard kijkt niet op van de summiere reactie maar hij baalt wel flink van de situatie. “Het is een zwakke vertoning, zeker nu ze mij aanvallen. Terwijl wat mij betreft alles in de openbaarheid besproken had mogen worden. Ze denken er heel goedkoop vanaf te komen zo, maar dat gaat niet gebeuren.” Hij is er van overtuigd dat er maar met één buurman is gesproken voor wat Mooiland een “uitgebreid onderzoek” noemt. Die heeft het echter nooit over hem gehad. Dit blijkt ook uit het gespreksverslag van die bijeenkomst, dat in ons bezit is. “Dat kun je dus geen onderzoek noemen”, aldus Nieuwboer. Hij gaat zich beraden op vervolgstappen en wordt daarbij gesteund door zijn buren.
Lees ook: Wat als gemeente, politie en de woningcorporatie je niet kunnen beschermen?