Lepelstraat

Huurders hebben 1,5 jaar om te verhuizen: eerste groep woningen in 2025 gesloopt

De Franciscusstraat in Lepelstraat (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bewoners van de Franciscusstraat, de Pater Daminaastraat en het Antoniusplein in Lepelstraat hebben eindelijk meer duidelijkheid over de sloop van hun huizen. Woningcorporatie Stadlander heeft de huizen verdeeld in vijf groepen, of fases. Bewoners krijgen steeds anderhalf jaar de tijd om te verhuizen. Voor de eerste groep gaat dat gelden vanaf 1 juli. Dat betekent dat hun woningen pas vanaf 1 januari 2025 gesloopt kunnen worden.

Stadlander maakte vorig jaar al duidelijk dat er 33 woningen tegen de vlakte zouden gaan. Er komen duurzame huizen voor in de plaats. Hoe de nieuwbouw er uit gaat zien is nog onbekend. Want Stadlander wil daarover eerst met de buurt gaan overleggen. Maar sommige bewoners wilden liever eerst weten of ze in Lepelstraat konden blijven. En hoe de sloop aangepakt zou worden.

Grootste wens: in Lepelstraat blijven

De bewoners zijn uitgenodigd voor een gesprek over hun wensen. Huurders die moeten verhuizen vanwege de sloop, krijgen een sociaal plan. Daaraan staan de rechten en plichten waar de huurders en Stadlander zich aan moeten houden. Er waren 16 huurders die daarover mee wilden praten. “We zijn drie avonden samengekomen,” vertelt Sandy Leendertse, de gebiedscoördinator van Standlander. “Al snel kwamen de wensen op tafel.”

De nieuwbouw was niet eens het eerste waar de bewoners mee bezig waren. Ze hadden andere wensen. “De belangrijkste: we willen de mogelijkheid hebben om terug te keren in het gebied. Lepelstraat is een hechte gemeenschap, die we zeker willen behouden,” legt Leendertse uit. “Voor de huurders die dat willen zorgen we ter overbrugging van de sloop en nieuwbouw voor een passende wisselwoning in Lepelstraat. Terugkeren kan dus, volgens de regels van ‘passend toewijzen’.”

Nieuwbouwplan in overleg met bewoners

De sloop en de nieuwbouw gaan in vijf fases.”We hebben ervoor gekozen om te beginnen met slopen bij de locatie waar nu al een aantal woningen tijdelijk worden verhuurd,” legt Leendertse uit. “Ook verwachten we op deze locatie het meeste aantal woningen te kunnen terugbouwen. ” Elke groep huizen, of elke fase, heeft een eigen sociaal plan. En dat sociaal plan gaat pas in, als de bewoners van de vorige fase een andere woning hebben. De eerste fase begint op 1 juli en duurt tot 31 december 2024. Bewoners van de eerste groep hebben dus anderhalf jaar om te verhuizen.

Nu er duidelijkheid is over de sloop, gaat Stadlander beginnen aan de plannen voor de nieuwe huizen. Dat moeten duurzame huizen worden. “Deze nieuwbouwplannen willen we graag samen met bewoners en belanghebbenden gaan invullen. Wat vinden zij belangrijk aan hun woning en woonomgeving? Wat zijn hun wensen, voor nu en de toekomst?” aldus Leendertse. “De uitnodigingen hiervoor gaan binnenkort de deur uit.”

Lees ook: Stadlander wil 33 huurhuizen slopen in Lepelstraat en duurzamer terugbouwen Lees ook: ‘Lepelstraat doet er toe’: raad vrijwel unaniem achter PvdA/VVD-plan woningbouw