Huurders Prins Hendrikstraat móeten verkassen, Stadlander belooft maatwerk
Het is een bittere pil voor de bezwaarmakende bewoners van huurwoningen aan de Bergse Prins Hendrikstraat: woningcorporatie Stadlander wil de eerder aangekondigde sloopplannen niet terugdraaien. Maandag reageerde Stadlander op de wensen van de buurtbewoners, die met de SP in actie zijn gekomen tegen de sloop. De woningcorporatie komt echter wél tegemoet aan een deel van de eisen: zo worden de al geplande individuele gesprekken met bewoners eerder gehouden – aldus woordvoerder Brigitte Broijl. De bewoners zijn per brief van het besluit op de hoogte gebracht.
Door: Han Verbeem
Broijl, assetmanager bij Stadlander, stelt dat de sloop van de in totaal 41 huurwoningen onvermijdelijk is. “Ze zijn bijna 70 jaar oud en voldoen niet aan de huidige duurzaamheidseisen. Het is niet mogelijk ze op te knappen, daarvoor zijn ze té oud.” De huizen zijn bovendien krap en nauwelijks geschikt voor moderne huishoudens. Ze dateren uit de naoorlogse wederopbouwperiode, in een tijd dat er vooral snel en veel gebouwd moest worden en kwaliteit minder van belang was. “Deze woningen zijn echt helemaal óp.”
Maatschappelijke opgave
Verkoop van de huizen is geen optie want Stadlander wil voldoen aan een maatschappelijke opgave, namelijk het aanbieden van eigentijdse, energiezuinige sociale huurwoningen. De huidige huurders moeten echter elders ondergebracht worden. “Daarom maken we een sociaal plan, waarbij we per huishouden zoeken naar een passende vervangende woning”, zegt Boijl. Daarbij staat maatwerk voorop, benadrukt ze, en dat is belangrijk. “Zeker voor de mensen die hier al jarenlang wonen en vergroeid zijn met de wijk.” De huurders komen op verschillende plaatsen in de gemeente terecht, in een vervangende huurwoning die past bij hun situatie. Degenen die uiteindelijk weer willen terugkeren naar hun oude buurt kunnen rekenen op de medewerking van Stadlander. Dat is gebruikelijk bij gedwongen verhuizingen in renovatiewijken. “Hoewel in de praktijk blijkt dat maar een heel klein deel van de vertrekkende huurders, zo’n twee tot vijf procent, daarvan gebruik maakt”, zegt ze.
Bewoners schriftelijk geïnformeerd
De huurders om wie het gaat zijn maandag in de loop van de dag schriftelijk geïnformeerd over het uiteindelijke besluit. “We haden liever dat in een gesprek met hen gedaan, maar daaraan bleek geen behoefte”, aldus Broijl. Wel houdt Stadlander een digitaal spreekuur waarbij de woningcorporatie vragen van bewoners beatwoordt. Vanaf september treedt het sociaal plan in werking en kunnen huurders gebruik maken van een verhuisregeling. Uiterlijk maart 2023 dienen de laatste bewoners vertrokken te zijn. Dan gaan de huizen tegen de vlakte en komen er nieuwe woningen voor in de plaats. “We willen zo snel als mogelijk beginnen met de nieuwbouw.” Hoe de woningen eruit komen te zien, kan Broijl nog niet zeggen. “De ontwerpfase moet nog beginnen. Maar het is zeker: het wordt een mooie wijk. Daar gaan we voor!”