Roosendaal

Ik vergeet je niet laat culturele hart Roosendaal sneller kloppen

Maarten Elst Maarten Elst

Zes creatieve opdrachten verspreid over twaalf weken. Dat stonden de vele deelnemers van ‘Ik vergeet je niet laadt op’ dit jaar te wachten. Van het ontwerpen van een vlag tot het boetseren met speksteen en van het uiten van emoties in een kunstwerk tot spetteren, de creatieve geest werd weer stevig op de proef gesteld. Vrijdag presenteerden de kunstenaars hun werken met een tentoonstelling bij buurthuis Keijenburg. Hierna verhuist de collectie naar het Verboden Rijk in de Roosendaalse Passage.

Niet alleen de kunstenaars-in-spe zelf zijn aanwezig, ook belangstellenden nemen een kijkje bij buurthuis Keijenburg. Buiten stuiten de toeschouwers op de eerste kunstwerken. De opzet was, dankzij versoepelde coronamaatregelen, anders dan vorig jaar. “Dit jaar zijn we niet aan de deur gegaan met de mooie Ik vergeet je niet-tasjes”, vertelt organisator Anneke Wijn. “Maar dit jaar hebben we hier in buurthuis een oplaadpunt bedacht. Onze drie kunstenaars Iwas, Yvonne en Diana waren hier om de twee weken aanwezig. Die lieten zien welke nieuwe technieken ze wilden aanbieden aan de dames en heren die meedoen met Ik vergeet je niet. Mensen konden wat uitproberen, konden vragen stellen. En na twee weken kwamen ze terug om de resultaten te laten zien om het vervolgens hier tentoon te stellen.”

Gedichten door stadsdichter

Ook stadsdichter Babette van Rijt heeft deelgenomen aan deze editie van Ik vergeet je niet. Niet alleen als deelnemer, ze schreef ook gedichten bij de opdrachten. “Ze hebben elke twee weken een nieuw onderwerp gekregen. En ik heb als stadsdichter bij elk nieuw onderwerp een gedichtje geschreven”, vertelt Van Rijt. Door de coronacrisis heeft de stadsdichter minder kunnen doen dan dat ze had gehoopt. “Uiteindelijk hebben we zes gedichtjes die bij het project horen.”

Deelneemsters Annemarie Davis en Jacqueline Hollander kijken terug op twaalf creatieve weken. “Het waren hele mooi gedichten”, vertelt Davis. “Ze pasten er allemaal precies bij. Daar begon ik ook altijd mooi. Eerst ging ik het gedicht van Babette lezen voordat ik eigenlijk de rest uit mijn tas haalde.”

Mijmerschriftje

Er is geboetseerd, gewerkt met piepschuim en speksteen. “En dan vergeet ik bijna de stoffen opdracht achter mij”, vertelt Wijn. “Het waren hele creatieve, interessante opdrachten”, vult Hollander aan. “Voor ons heel moeilijk om er aan te beginnen als je geen ervaring hebt. Alle materialen erbij, geweldig. De leukste opdracht vond ik wel de vlag.” Vriendin en mededeelneemster Davis is het daarmee eens. “Ik ook de vlag en de laatste opdracht. Ik vond de laatste mooi met het geven van je mening. Dat je die uit mocht beelden, de mening van de laatste tijd. En de vlag.”

“Naast de creatieve opdrachten kregen de mensen ook een mijmerschriftje mee”, geeft Wijn aan. “En in dat mijmerschriftje schrijven de mensen hun gedachtenspinsels, hun gevoelens over de periode waarin ze verkeren, over corona, over de opdrachten, over de technieken. Die boekjes werden ook aan elkaar doorgegeven. Dus iedereen was ook heel nieuwsgierig. Wat is er geschreven? Hoe ervaart een ander dit project? Dat presenteren we hier vandaag allemaal.”

Ik ga dadelijk nog eventjes terug, want ik denk dat ik nog niet alles gezien heb

Stadsdichter Van Rijt is zichtbaar onder de indruk van de creaties die zijn opgehangen in en rond buurthuis Keijenburg. “Er zitten een aantal ware kunstenaars tussen. Er zitten echt hele mooie projecten tussen dat je denkt: ‘Hoe verzin je het?’. Echt geweldig. Heel mooi gedaan. Creatief gedaan. En ik denk dat er een heleboel kunstenaars-in-spe eigenlijk wel rondlopen in Roosendaal.”

Ook Davis en Hollander genieten van de uitgestippelde route langs alle opdrachten. “Heel verrassend. Hoe iemand een bepaalde opdracht uitlegt. Ik vond het geweldig leuk om te zien. Dadelijk ga ik nog eventjes terug, want ik denk dat ik nog niet alles gezien heb.”

Ik vergeet je niet… gaat door

De deelnemers hoeven zeker niet stil te zitten. Na het succes van de edities van 2020 en 2021 pakt de organisatie gelijk door. “We gaan op 30 juni een nieuw atelier opbouwen in het voormalige Verboden Rijk in de Passage in Roosendaal”, onthult Wijn. “Daar zijn de kunstenaars op woensdag van 11 uur tot 15 uur aanwezig. Ook al deze werkstukken zijn daar opnieuw te bezichtigen. Het is dus een pop-up atelier annex expositieruimte. Nieuwe deelnemers en huidige deelnemers kunnen daar nieuwe tasjes ophalen met nieuwe materialen en samen met ons verder werken en nieuwe kunstwerken maken.”

Twee deelnemers kan de organisatie alvast aan de lijst toevoegen. “Ja, ja, als er een volgende keer is, ga ik zeker meedoen”, verzekert Davis. “Als mijn man het goed vindt natuurlijk. Nee hoor, zeker.” Ook Hollander zal van de partij zijn: “Vast en zeker.”