Imposante Bosbrug gaat Oudenbosch en Bosschenhoofd verbinden
De Bosbrug vanaf sportpark Albano (afbeelding: Strootman Landschapsarchitecten)
Er zijn plannen om Oudenbosch en Bosschenhoofd te verbinden met een imposante brug die volledig van hout gemaakt is. Deze brug, de Bosbrug, is eigenlijk fase 3 van het visieplan van sportpark Albano in Bosschenhoofd. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijke realisatie van deze brug. Deze bevindingen worden in mei voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het doel van de bijzondere brug: het verbinden van de dorpen Oudenbosch en Bosschenhoofd, uitzicht bieden op de basiliek, het Pangevaartbos én alle vijf de kernen van de gemeente Halderberge. De brug moet uitnodigen tot bewegen en meer zijn dan ‘alleen een oversteek’. Maar de kosten zijn hoog, en het college weet nu al dat zij dit niet alleen kunnen en gaan betalen.
Verbindende missing link
“Tijdens corona werd de vraag naar wandelroutes binnen onze gemeente groter”, vertelt wethouder Thomas Melisse. En het was inwoner van Oudenbosch Richard Driessen die met het initiatief kwam voor een brug over de Oudenbossche Koepelbaan. Dat initiatief is ondersteund door een petitie met 816 handtekeningen, en ook de gemeente was enthousiast. “We zijn samen met Strootman Landschapsarchitecten hiermee aan de slag gegaan”, vervolgt de wethouder.
En op die samenwerking is hij trots. “Berno Strootman zelf heeft meegewerkt aan dit project, omdat hij het zo bijzonder vond.” De brug moet de belangrijke missing link worden tussen de twee kernen, en ook het wandelnetwerk tussen de vijf dorpen van Halderberge. Het eerste ontwerp is gemaakt, en bestaat uit twee delen: de brug zelf (kosten: 900 duizend euro) en een wandelpad van hout, waaronder een vlonderpad over de Albanovijvers (kosten: 1,4 miljoen euro). “Maar laten we het voor nu op de plannen voor enkel de brug houden, de rest komt later”, zegt Melisse.
Robuust met grove, houten stammen
Het uiterlijk van de brug moet robuust worden, met grove houten stammen en planken. “Er zijn tegenwoordig veel manieren om houten bruggen tientallen jaren mee te laten gaan”, weet Melisse te vertellen. De houten constructie verwijst namelijk naar het Pagnevaartbos. In het Pagnevaartbos stond rond 1977 namelijk ook zo’n houten brug met grove stammen. Die brug is dan ook de inspiratiebron voor de nieuwe brug. Bovenop de brug zelf zijn verschillende uitkijkpunten waar wandelaars alle vijf de kernen van de gemeente kunnen zien. Op bordjes zal te zien zijn naar welke kern ze kijken. Ook komen er op de brug gezegden in Oudenbossche taal, zoals: ‘Agge innut schu(i)tje zit dan motte vaore’.
Wethouder Melisse benadrukt dat de brug en het wandelpad in principe twee losse beslissingen zullen zijn voor de raad. De bouw van de brug is stap een. “De totale kosten kunnen wij niet volledig betalen, daarvoor gaan we nog onderzoeken hoe dat betaald gaat worden.” Melisse ziet mogelijkheden bij de provincie en Europa. “Omdat de brug ook het toerisme kan verbeteren, met een mooie wandelroute en een bezoek aan bijvoorbeeld de basiliek.” Andere ideeën zijn samenwerkingen met lokale ondernemers en bijvoorbeeld een crowdfunding. “Maar deze ideeën zijn nog vers.”
Eerst wordt het onderzoek en het eerste ontwerp gepresenteerd aan de gemeenteraad. “Na de zomer komt er een beeldvormende bijeenkomst en gaan we horen wat de gemeenteraad ervoor over wil hebben.” Want één ding is duidelijk: de brug is zeker wel wenselijk. “Maar de haalbaarheid, die ligt aan de forse investeringen.”
Lees ook: Flinke opknapbeurt voor sportpark Albano in Oudenbosch