Zundert

In de corsowagen van buurtschap Molenstraat komen superhelden tot leven

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Toeschouwers van Corso Zundert kunnen zondag superhelden tot leven zien komen. In de wagen van buurtschap Molenstraat staan namelijk meer dan vijftig helden klaar om de dag te redden. Maud Meeuwissen vertelt alles over de corsowagen ‘Helden’ in Corso Update.

“Eigenlijk is het een grote heldenmuur”, begint Maud. “Iets wat je ook in een speelgoedwinkel ziet.” Het ontwerp is bedacht door Yuri Dils. Aan de heldenmuren hangen dozen met zes verschillende helden. “De ene is wat stoerder, andere weer heel lief of juist heel vurig.” Maar wat de actiehelden wel gemeen hebben is het feit dat ze allemaal tot leven komen. “Voor ieder kindje is er een leuke held te zien.”

Uitdaging

Er staan in totaal 53 helden op de wagen. “Zij zijn allemaal lid van buurtschap Molenstraat”, vervolgt Maud. “Het is best wel een klus om hun allemaal hetzelfde te laten doen en bewegen.” Ook staan er veertien poppen op de wagen. “En het maken van de pakken en al het schminken maakt het dit jaar best een uitdaging.”

De superhelden staan ieder in een eigen heldendoos. In die doos zit een hendel waar ze zich aan vast kunnen houden, en ze worden voor de veiligheid vastgemaakt. Al deze helden zijn wekenlang voorbereid op hun ‘optreden’. “Er zijn heel veel figuratieavonden geweest. Tijdens de generale repetitie zagen we bijvoorbeeld toch dat bewegingen soms wat groter moeten of dat er iets meer interactie moet komen met het publiek. We zijn nog heel hard aan het oefenen.”

Het is belangrijk dat alle bewegingen en interactie op de juiste tel gebeurt. Dat maakt het erg spannend voor de buurtschap. “Zeker op de corsoboulevard en tijdens het jurymoment.” Het is overigens niet zo dat de helden continu moeten bewegen. De helden wisselen elkaar af. Want als iedereen tegelijkertijd zou bewegen, dan weten mensen niet meer waar ze naar moeten kijken, meent Maud.

Kippenvelmoment

Zondag om 5.45 uur begint het drukke schema al voor de leden van de buurtschap. “Dan gaan we in de schmink, kleden we om en worden bij de meiden de haren gevlochten. Op die manier blijven de helmen en pruiken goed zitten.” En als de wagen dan eindelijk de tent uit komt rijden…. “Dat is ieder jaar weer een kippenvelmoment. Daar heb je met zijn allen zo lang aan gewerkt, dat is heel bijzonder.”

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.