In Etten-Leur vind je de beste oliebollen van heel Brabant
Knapperig van buiten, smeuïg van binnen en eventueel een goede vulling. Dat maakt volgens Emiel Mobron de lekkerste oliebol van Brabant. Met een 8,5 zijn de oliebollen van Emiel het beste beoordeeld door het panel van oliebollentestonline.nl.
“Ik was er echt door verrast”, begint Emiel. Ondertussen is hij druk bezig om de zoveelste lading oliebollen te bakken. “Onaangekondigd is er iemand oliebollen komen halen. Deze zijn vervolgens getest door een panel”, vervolgt hij. Met een trots gevoel staat hij nu in zijn kraam. “Het maakt me enorm blij.”
Emiel was nog maar veertien jaar toen hij begon met het bakken van oliebollen. “Vroeger hielp ik mijn oom altijd. Van hem heb ik het geleerd.” Nu staat hij bijna het hele jaar op verschillende kermissen door heel Nederland. De laatste twee maanden van het jaar stort hij zich op het bakken en verkopen van oliebollen. Dat doet hij op de parkeerplaats van de Praxis, vlakbij het Trivium, in Etten-Leur. “Ik sta hier nu voor het veertiende jaar.” Voor Emiel is de prijs een bekroning op zijn werk.
Bakken, bakken, bakken
Iedere dag rijdt Emiel om 07:00 uur weg vanuit zijn woonplaats Tholen. “Dan begin ik met het maken van het beslag en ga ik de oliebollen bakken. Om 10:00 uur gaan we open. In de aanloop naar de feestdagen merkt Emiel dat het al wat drukker begint te worden. “Je ziet bijvoorbeeld dat bedrijven kerstborrels organiseren en daar dan graag oliebollen bij serveren.”
Als Emiel vooruitblikt op oudejaarsdag begint hij al te lachen. “Dan staat er hier een enorme rij. Ik begin die ochtend om 05:00 uur met bakken en dan gaan we gewoon heel de dag door.” De Tholenaar krijgt de laatste dagen van het jaar hulp van ouders en vrienden. De jaarwisseling luidt Emiel dan niet in met de lekkerste oliebol van Brabant. “Nee, dan lig ik allang te slapen”, lacht hij.