Roosendaal

In Het Fort bouwt kansarme, Langdonkse jeugd aan lifeskills

Een workshop van de Kiwanis Club in Het Fort

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kansarme kinderen uit de wijk Langdonk bouwen op dinsdag- en donderdagmiddag aan hun levensvaardigheden. Dat doen ze in Het Fort, waar kindercoach Dirthe Kramer hen diverse activiteiten en workshops aanbiedt. Sinds kort wordt ze hierin bijgestaan door de Roosendaalse Kiwanis Club. “We kijken hierin wat het beste is voor het kind.”

Hoe groot het armoedeprobleem in de wijk is, weet Kramer niet, maar momenteel krijgt ze tien kinderen van acht tot twaalf jaar over de vloer. “Doordat zij weinig ruimte hebben om leuke dingen te doen, merk je dat hun sociale en emotionele ontwikkeling wat achtergesteld is. Ze leven in een klein wereldje. Hier verruimen ze hun blik, door nieuwe dingen te proberen.”

Verschil maken

Daarom krijgen de kinderen deze week een boksworkshop, waarin de Vreedzame Wijk-methode centraal staat. Ook bouwen ze daardoor aan één van hun Fort Skills: doorzettingsvermogen. “Ze bewegen lekker en bouwen ook een stukje zelfvertrouwen op. Daarmee maken wij het verschil.”

De preventieve aanpak bij Het Fort levert volgens Kramer ‘een stukje groei’ op. Door dit pedagogische instrument staan ze steviger in de maatschappij. Om kinderen een kansrijke toekomst te geven, krijgt Het Fort nu ook steun vanuit andere organisaties, zoals de Roosendaalse afdeling van Kiwanis Club.

Andere bubbel

Soraya Karam is sinds 2013 betrokken bij de non-profitorganisatie. De 63-jarige zet zich graag in voor de maatschappij, met name voor kinderen. Door haar inzet, komt ze vaak in ‘een andere bubbel’ terecht. Ze houdt zich daarom vast aan de Gulden Regel van de Kiwanis Club: ‘Behandel een ander, zoals je zelf behandeld zou willen worden’. Het doel van Het Fort steunt ze voluit.

Daarom kocht ze, namens de Kiwanis Club, wat spelletjes en een Nintendo Switch voor de Langdonkse jeugd. “Daar maken ze iedere middag gebruik van, want de kinderen willen het liefst spelen,” aldus Kramer.

Verder wordt er nagedacht over het geven van huiswerkbegeleiding en het voorlezen van kinderen, die een taalachterstand hebben.

Gerichte ondersteuning

Ondanks dat alle handjes welkom zijn, moet de hulp wel stapje voor stapje opgebouwd worden. “Deze kinderen hebben diverse problemen, dus je wil niet dat ze overprikkeld raken,” legt Karam uit. Daarom gaan de dames met elkaar in gesprek hoe de samenwerking vormgegeven gaat worden.

“We kijken hierin wat het beste is voor het kind,” benadrukt Kramer. “Het is nodig dat Het Fort een pool heeft aan vrijwilligers.” Omdat kinderen zich snel kunnen hechten aan iemand, vindt ze het belangrijk dat deze mensen regelmatig terugkomen. “Dat voelt veilig en vertrouwd. Daarom gaan we kijken of ze gericht ondersteuning kunnen bieden. Het Fort valt of staat echt met mensen die mij helpen. Ik ben in ieder geval heel blij met de steun vanuit de Kiwanis Club.”