Nispen

Inbeslaggenomen honden uit Eersel krijgen een tweede kans in Nispen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Honden van de Eerselse “horrorfokker” krijgen een tweede kans in Nispen. Drie maanden geleden werd de broodfokkerij in Eersel per direct stilgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vijftien van de 157 inbeslaggenomen honden zijn nu bij Stichting Dier en Project. Met behulp van een flinke dosis rust en liefdevolle aandacht, gaan de verwaarloosde honden een nieuw bestaan tegemoet.

Dier en Project is de stichting van Els Adams. Op haar perceel aan de Dennestraat vangt ze dieren op die naar eigen zeggen nergens anders meer terecht kunnen. Dat gold ook voor de honden die in Eersel in beslag werden genomen. “Op een gegeven moment werd duidelijk dat een aantal honden het in de opslag niet goed deden en van daaruit onplaatsbaar bleken te zijn. En toen kwam eigenlijk naar buiten door een vrijwilliger bij één van de opslaghouders dat de honden op de nominatie stonden om ingeslapen te worden.” Dat kon de dierenliefhebber niet aanhoren en ze bood opvang aan voor vijftien inbeslaggenomen honden waar het het slechtst mee ging. “Er staan er nog een paar op de wachtlijst, want ja onze plaats en financiële middelen zijn natuurlijk ook niet ongelimiteerd.”

Vrij en blij

Drie weken na aankomst in Nispen zien de honden er uitgelaten en gelukkig uit. Een enkeling vertoont nog stereotype gedrag door het leven bij de fokker. Hier lopen de honden in groepjes op een grasveld en krijgen ze vrijwel continu aandacht van de vrijwilligers van Dier en Project. Bij aankomst was dat beeld heel anders. De dieren waren vooral angstig, zegt Adams. “Ze zijn dan bang van alles wat je doet en bang van alles wat je niet doet. Je loopt hier dan gewoon je gewone ding te doen en dat vinden ze al vreselijk vreemd.” Hoewel de honden nu al aardig zijn geland, is het uiteindelijke doel nog zeker niet bereikt. “Dit is natuurlijk nog leuk, vrij en blij spelen. Er wordt weinig van ze gevraagd. Ze kunnen hier in het buitengebied keurig wandelen aan een riempje. Maar dat wordt natuurlijk wel heel anders als ieder voor zich in een gewone situatie moet functioneren.”

Vertrouwen

In de weides zitten en lopen vrijwilligers die contact maken met de dieren. Op die manier leren de honden om mensen te vertrouwen. Ook het gedrag wordt aangepakt. Zou je de honden nu in een huis zetten, dan heb je kans dat het bankstel en de gordijnen ten prooi vallen aan de viervoeters. Daarom leren de dieren in Nispen stukje bij beetje om te gaan met huisraad en meubilair. Er zijn daarvoor speciaal ingerichte en gedecoreerde kennels.

Lootje uit de loterij voor de honden

Het doel is om de honden uiteindelijk een permanent thuis te geven. “Ik denk dat het een lootje uit de loterij is dat ze hier terecht zijn gekomen want ze krijgen alle kans om door te groeien tot gewone honden tussen aanhalingstekens die dadelijk gewoon naar een heel mooi eigen vooral-altijd-thuis-huis kunnen”, zegt ze. Sommige honden kunnen te zeer beschadigd zijn of getraumatiseerd blijven. “Daar proberen wij hier permanent de opvang voor te creëren.”

Pupjes groeien niet aan bomen

In december vorig jaar werden ook al 30 honden van het bedrijf in Eersel gehaald. Twee maanden later werden 460 honden in beslag genomen. Ook daarvan belandde een deel bij de opvang in Nispen. De verzorging van de dieren schoot in bij de broodfokker tekort en sommige dieren bleken niet gezond te zijn. “Ik steek -ook bij de fokkers- niet onder stoelen of banken dat ik natuurlijk absoluut geen voorstander ben van hetgeen wat ze doen. Maar uiteindelijk is het de consument die pupjes wil en die groeien niet aan bomen”, zegt ze. Zolang het bij de wet is toegestaan om te fokken voor de handel, zullen situaties zoals in Eersel voor blijven komen. “Eigenlijk moet je gewoon in het asiel of in de opvangen kijken waar nog leuke honden te vinden zijn.”