Bergen op Zoom

Indische huiskamer Buitenzorg brengt het gevoel van vroeger terug: ´We zoeken elkaar op´

Rick Minnebach Rick Minnebach

Muziek, lekker eten en kletsen. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van de Indische huiskamer. Iedere dinsdag komen in Bergen op Zoom mensen samen die op de één of andere manier een link met de Indische cultuur hebben. Volgens de initiatiefnemers voorziet de Indische huiskamer in een behoefte bij een doelgroep die anders mogelijk tussen wal en schip valt.

De bijeenkomst vindt plaats in de Plaathuiskamer aan de Vogelaar op de Bergse Plaat. De woonkamer zit vol mensen die het zichtbaar naar hun zin hebben. De ene bezoeker komt er voor het terughalen van herinneringen, terwijl een ander er juist is om te leren over de Indische cultuur.

Op de tafels staan Indonesische lekkernijen en op de achtergrond maken gitaristen muziek. Het zijn onderdelen die de sfeer en cultuur van het vroegere Nederlands-Indië terug doet brengen, legt mede-organisator Babs Kemperman uit. “Het is de sfeer op zijn Indisch, maar iedereen is welkom die belangstelling heeft.”

In de keuken bereidt de 88-jarige Hetty Erentreich Indonesische gerechten zoals tahoe ketjap. In diezelfde keuken vertelt Kemperman over de oprichting van de Indische huiskamer. “Vroeger was er in Residentie Moermont een inloopochtend, georganiseerd door Henk en Joyce Beijen, wat moest stoppen tijdens de coronaperiode. Onder andere van mevrouw Hetty Erentreich, één van de bezoekers, hoorde we dat het echt gemist werd. Een rondje door de supermarkt was het enige uitje dat mensen hadden. Samen met Gerard Mourik zijn we gaan kijken voor mogelijkheden, en sinds april organiseren wij hier de Indische woonkamer.”

Cultuur

“We zijn hier bijna allemaal bekend met de cultuur van Indische Nederlanders. De oriëntatie was anders dan van de pure Indonesiër. We hebben echt een specifieke manier van met elkaar omgaan. De mensen vertellen elkaar verhalen waarbij er geen verdere uitleg gegeven hoeft te worden, want ze herkennen het van elkaar. Zo spreken we Nederlands gespekt met Indonesische woorden, maar ook Indonesisch op z’n Nederlands. Het zijn eigenlijk twee werelden die samenkomen. De Indische sfeer in Nederland.”

 Er is altijd gezelligheid.

 

Naast het eten en het onderling uitwisselen van verhalen, zijn er ook korte lezingen en wordt er met elkaar gezongen. “Muziek is hartstikke belangrijk voor de sfeer in de groep”, vertelt gitarist Les Brodie. “Vooral bij de senioren brengen de oude Indische liedjes nostalgische gevoelens naar boven.”

“Er is altijd gezelligheid”, zegt Kemperman tevreden. “Mensen kletsen met elkaar, vertellen verhalen en zingen met elkaar. We doen dit voor de mensen die er echt naar uitkijken.” De Indische huiskamer Buitenzorg is iedere dinsdagmiddag tussen 14:00 en 17:00 op de Vogelaar 2 in Bergen op Zoom.