Roosendaal

Inspraakavond over kwestie Poolse supermarkt met zeer uiteenlopende geluiden

Gastelseweg Roosendaal

De Gastelseweg in Roosendaal

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Donderdagavond mochten belanghebbenden de gemeenteraad van Roosendaal toespreken over het plan dat onlangs is gepresenteerd voor de Gastelseweg. Met burgemeester Han van Midden aan het roer is een opzet gemaakt die voor bewoners de overlast moet terugdringen die ze ondervinden van de Poolse supermarkt. Het waren duidelijke betogen. Veel vragen hadden de raadsleden niet.

Als eerste kwam namens Bewonerscomité Gastelseweg Bianca Ruitenberg aan het woord. Ze betoogde dat de maatregelen vooral in het voordeel van de supermarkt uitvallen. “Je zou bijna het gevoel krijgen dat het niet de bewoners zijn die problemen ondervinden, maar de uitbater zelf.” Ze legt uit hoe het woongenot in de buurt flink lijdt onder zaken als drankgebruik, agressie en het gevoel van onveiligheid dat ermee gepaard gaat. “Met verf besmeurde dakpannen, bloedspetters op de stoep en een avondje ziekenhuis”, benoemde ze als voorbeelden van wat er kan gebeuren als je er mensen op aanspreekt. Na zeven jaar problemen is het hoog tijd voor verandering, gaf ze de raad als hartenkreet mee.

Weinig vertrouwen

Bewoner Marc van der Leeuw liep punt voor punt de kritiek door die het comité heeft op de plannen. Een heet hangijzer is onder meer het parkeren bij en om de winkel. Doordat zowel personeel als bezoekers weinig tot geen gebruik maken van de parkeerplaatsen aan de achterzijde, worden langs de straat veel plaatsen bezet gehouden. Er zijn nu enkele plekken voor kortparkeren ingetekend maar daar wordt de buurt niet vrolijk van. Zij raken hierdoor ruimte voor eigen auto’s en die van bezoek kwijt.

Tevens is er weinig vertrouwen in de handhaving van nieuwe en bestaande regels. Dat op straat drinkende mensen voortaan de in de buurt opengestelde toiletten gaan gebruiken moeten de bewoners nog maar zien. Ook Van der Leeuw haalde nog even de intimidatie, bedreiging en het openbaar alcoholgebruik aan. Het plan voorziet nergens in het voorkomen van dergelijk gedrag.

Buurt is verdeeld

Vervolgens was het woord aan Richard Oomes, die namens de ondernemer het woord voerde. Hij stelde vast dat het bewonerscomité niet namens de hele buurt spreekt. Op de Gastelseweg zien ze de ingang van de winkel graag naar de achterzijde verdwijnen maar daar denken ze in de Jacob van Heemskerckstraat heel anders over, vertelde hij. De eerdere toezegging om een gastheer in te zetten die toezicht houdt, trok hij namens de eigenaar van de supermarkt terug. Te prijzig, is de reden. Het vaste personeel moet die rol op zich gaan nemen.

VLP’er Wilbert Brouwers had wat vragen voor Oomes. Het raadslid wilde weten of de supermarkt écht nooit gaat verhuizen. De woordvoerder liet weten dat er meermaals is gekeken naar andere mogelijkheden maar dat die er gewoon niet zijn. Bovendien is er inmiddels flink in de winkel geïnvesteerd.

Soms moeilijk

Zelf kwam Dariusz Oleksiak, de betreffende ondernemer, ook nog even aan het woord. Namens de PvdA wilde Michael Yap graag van hem weten of het nog wel leuk is: hier een zaak runnen. Hij kreeg als antwoord dat het soms best moeilijk is maar dat het, door steeds betere contacten met de buurt, wel de goede kant op gaat. “Wij spreken steeds meer met elkaar.” Daarmee was dit onderwerp afgesloten, het is nu aan de gemeenteraad om wat te gaan vinden van het plan zoals het onlangs werd voorgelegd.