Bergen op Zoom

Bergse jeugd heeft interactieve stadswandeling nog niet ontdekt

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om een jonger publiek te betrekken bij de historische binnenstad van Bergen op Zoom, bieden de Stadsgidsen sinds kort een interactieve stadswandeling aan. “Het is niet alleen maar luisteren, waar een jonger publiek toch een zekere passiviteit in ervaart”, merkt stadsgids Margareth Koevoets. “Als ze actief bezig zijn en zaken moeten oplossen, dan merk je dat ze veel betrokkener zijn.”

Het idee ontstond tijdens de lockdown. De Stadsgidsen boden toen audiogidsen aan via een app, maar daar maken voornamelijk vijftigplussers gebruik van. Toch lijkt de Bergse jeugd, die momenteel herfstvakantie heeft, de interactieve stadswandeling woensdagmiddag nog niet te hebben ontdekt.

Als ze actief bezig zijn en zaken moeten oplossen, dan merk je dat ze veel betrokkener zijn.

Wel zijn Theo en Ingrid Wubben vanuit Essen op de e-bike naar Bergen op Zoom gekomen. Ze willen de wandeling gaan testen voor een vriendin, aan wie ze het cadeau willen doen. “Ze wilde geen product ontvangen, maar graag iets doen”, aldus meneer Wubben.

Aan het begin van de wandeling staat het stel nog wat te klungelen met het scannen van QR-codes. “Ik heb het gisteren alvast geprobeerd thuis, maar nu pakt ‘ie hem niet”, moppert mevrouw Wubben. Na drie pogingen belandt ze gelukkig op de website van de Stadsgidsen. De aanhouder wint.

Samen met haar hazenwindhond kwam Jacoba aan bij de gulden poort en zag daar den enghel.

Na een bakje koffie, plakje cake en wat uitleg op de Grote Markt belandt het stel druk puzzelend in de Fluwelenbroekstraat. “Samen met haar hazenwindhond kwam Jacoba aan bij de gulden poort en zag daar den enghel. Hij liet het fluwelen vrouwke binnen op haar wilde peert,” zo luidt de cryptische omschrijving.

Op hun smartphones verschijnen afbeeldingen van gevelstenen in de straat. Mevrouw Wubben gaat direct op zoek naar de matchende huizen en heeft al gauw de huisnummers in de juiste volgorde gezet. Haar man heeft iets meer moeite met de puzzel, maar ook hij vindt uiteindelijk de code.

Zo’n wedstrijdelement is voor de meeste mensen toch extra aantrekkelijk.

De zogenoemde belevingswandeling doet sterk denken aan een outdoor escape game. “Zo’n wedstrijdelement is voor de meeste mensen toch extra aantrekkelijk,” aldus Koevoets.

Ondanks dat de deelnemers voornamelijk op hun smartphone zitten tijdens deze stadswandeling, zijn de Stadsgidsen niet overbodig. Naast dat zij soms wat hints geven, die meneer Wubben wel nodig lijkt te hebben, geven zij ook achtergrondinformatie. “De opdrachten vormen de bouwstenen, waar de wandeling om gebouwd wordt. Maar de gids verbindt de opdrachten aan elkaar.”

De opdrachten vormen de bouwstenen, waar de wandeling om gebouwd wordt.

Op zaterdag 20 en 27 november kan er nog deelgenomen worden aan de interactieve stadswandeling. Er is plek voor veertien deelnemers. Kosten bedragen tien euro per persoon. De kans is groot dat er in de kerstvakantie ook nog interactieve stadswandelingen worden georganiseerd. “En anders zien we je graag in het voorjaar!”